Smakosze.pl Przepisy Ścieram na tarce selera i jeszcze ten składnik. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji
Canva/@FotoDuets

Ścieram na tarce selera i jeszcze ten składnik. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji

23 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Potrzebujesz szybkiej i smacznej surówki do obiadu? Takiej na pewno jeszcze nie robiłaś. Pomysłowe połączenie będzie pasować fantastycznie do wielu rozmaitych potraw. Na sobotni i niedzielny obiad będzie w sam raz.

Surówka inna niż wszystkie

Surówka zawierająca seler? Nie krzyw się. Smakuje zupełnie inaczej niż wszystkie inne surówki. Nie musisz się jednak obawiać, że będzie zbyt korzenna i mdła. Wszystko za sprawą zaskakujących składników.

Korzenny i nieco suchy seler w połączeniu z soczystą i słodką gruszką smakuje naprawdę doskonale. Owoc idealnie balansuje całość. Robisz kotlety, pieczeń, a może kurczaka? Cokolwiek wybierzesz, ta surówka będzie idealna

seler.jpg
Canva/@omersukrugoksu
Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam i to bez piekarnika. Zawsze się udaje, a roboty tyle, co nic
Ryba z piekarnika, która robi się sama. Moje dziecko zawsze prosi o dokładkę

Mało składników, ale za to pełna smaku

Seler pewnie masz w domu, więc dokup dojrzałe i dobrej jakości gruszki i zaczynamy.

Składniki:

  • 1 seler
  • 4 gruszki
  • 100 g śmietany 18%
  • sok z cytryny
  • 50 g majonezu
  • sól

Jak zrobić surówkę z selera?

Zacznij od obrani i umycia selera. Następnie zetrzyj go na dużych oczkach tarki. Wrzuć warzywo do miski.

Gruszki obierz, wytnij nasionka, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj śmietanę i majonez. Dopraw sokiem z cytryny i solą .

Całość wymieszaj . Zostaje ci jeszcze tylko zrobić pyszny obiad i dodać tę surówkę. Niebo w gębie. Przeczytaj o tym, jak samodzielnie można zrobić chleb . Dowiedz się też, jakie pułapki czyhają przy gotowaniu mięsa .

gruszki.jpg
Canva/@Manel and Sean
Czy siny czosnek w słoiku z ogórkami znaczy, że się zepsuły? Większość osób nie wie, co odpowiedzieć
Strzelczyk wziął kapustę i podsmażył z kilkoma dodatkami. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy