Sekret ciasta na pierogi z 1920 roku zachwyca do dziś. Nie ma doskonalszej receptury
Ciasto na pierogi jest jednym z tych przepisów, które mimo pozornej prostoty, wymagają znajomości kilku sztuczek. W przypadku pierogów kluczową kwestią jest wybór mąki- odpowiedni typ sprawi, że ciasto będzie lekkie i elastyczne. Druga zasada dotyczy jajek- jeśli chcesz aby ciasto na pierogi miało idealną konsystencji, nie dodawaj tego składnika.
Na ciasto na pierogi wybieraj mąkę typu 450, ewentualnie 480. Koniecznie przesiej ja przed przyrządzaniem ciasta. Usuniesz dzięki temu ewentualnie drobne zanieczyszczenia, które mogły się do niej dostać, a także sprawisz, że nie będzie nadmiernie zbita.
Zwyczaj dodawania jajka do ciasta na pierogi przywędrował do nas z Włoch. Składnik ten sprawia jednak, ze pierogi wychodzą twarde i niezbyt smaczne. Ciasto na pierogi wyrabiaj zawsze bez tego dodatku.
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej typ 450
-
szklanka ciepłej wody
-
łyżeczka oleju
-
płaska łyżeczka soli
Jak przygotować delikatne ciasto na pierogi
W szklanej misce wymieszaj płynne składniki ciasta na pierogi razem z solą. Przesianą mąkę umieść w osobnym naczyniu. Stopniowo dodawaj płyn do mąki, mieszają masę drewnianą szpatułką . Po dodaniu całego płynu zacznij wyrabiać ciasto na pierogi za pomocą rąk.
Kiedy ciasto na pierogi zacznie odchodzić od krawędzi naczynia , przełóż je na stolnicę lub na czysty blat kuchenny. Wyrabiaj rękoma przez ok. 10-15 minut , aż będzie miękkie a zarazem elastyczne.
Ciasto na pierogi podziel na porcje. Kiedy wałkujesz jedną z nich, resztę trzymaj pod przykryciem. Dzięki temu ciasto zachowa odpowiednią wilgotność i nie wysuszy się. Ciasta możesz użyć do ulepienia niekonwencjonalnych pierogów z żółtym serem . Idealnie sprawdzi się również do tych pierogów z owocami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
-
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie