Smakosze.pl Przepisy Sekretna receptura babci Marysi na racuchy na kefirze
canva/Yana Gayvoronskaya

Sekretna receptura babci Marysi na racuchy na kefirze

16 stycznia 2022

Ciepłe i pulchne racuchy na śniadanie? Z niezawodnym przepisem babci Marysi przygotujecie je w kilka chwil. Dodatek kefiru sprawi, że nie tylko ładnie urosną, ale też będą miały bardzo delikatną strukturę. Podajcie je z ulubionymi słodkimi dodatkami i cieszcie się ich pysznym smakiem.

Smaczne racuchy możecie przyrządzić z dodatkiem maślanki . Cudownie smakują także wtedy, gdy dodamy do nich mlecznej czekolady . Tym razem proponujemy wam równie prostą, a jednocześnie sprawdzoną metodę przygotowania tych wspaniałych placków. Zamiast drożdży wykorzystamy kefir. Masa szybko urośnie i będzie niezwykle lekka. Spróbujcie konieczne.

Przepis na wyśmienite racuchy na kefirze

Składniki:

  • 250 ml kefiru

  • 1 szklanki mąki pszennej

  • 1 żółtko

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 4 łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kefir i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki — potrzebujemy produktów w temperaturze pokojowej. Nabiał wlewamy do miski, dodajemy żółtko i wsypujemy cukier sodę oczyszczoną oraz sól.

Dodajemy mąkę i mieszamy masę, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę. Powinna mieć ono konsystencję zbliżoną do tej, która charakteryzuje ciasto na pączki. Zawartość miski odstawiamy do wyrośnięcia, czyli na około 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy uformowane łyżką placki na niezbyt dużym ogniu. Chcemy, aby z obu stron miały delikatny złoty kolor.

Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem czy świeżymi owocami. Smacznego.

Pyszne racuchy z dżemem
Racuchy na kefirze dobrze smakują z dżemem

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakimacierzynstwa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy