Sekretny patent Ewy Wachowicz na surówkę zdrowia. W środku uwielbiane warzywa
Surówka zdrowia przepisu Ewy Wachowicz jest uniwersalną surówką do obiadu, która urozmaici każdy posiłek. Surówka z buraków, marchewki, jabłka i i orzechów włoskich jest idealna na jesienny obiad.
Ewa Wachowicz prowadzi stronę kulinarną, na której dzieli się swoimi przepisami na proste i pyszne dania obiadowe, zupy, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na surówkę zdrowia wykorzystany w artykule. Surówka zdrowia jest pysznym dodatkiem obiadowym.
Wachowicz surówkę doprawia niewielką ilością majonezu i śmietany. Dodaje również sok z cytryny i cukier. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu jabłek, dzięki czemu cała surówka wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Do surówki koniecznie dodajmy posiekane orzechy włoskie.
W okresie jesienno- zimowym nasza odporność jest osłabiona przez niesprzyjające warunki pogodowe. Surówka nie tylko wzmacnia cały organizm, ale i uzupełnia niedobory wielu witamin i minerałów. Witamina A, witaminy z grupy B, karoten, żelazo, magnez, potas to tylko niektóre związki, które znajdziemy w pysznym dodatku obiadowym.
Surówka obiadowa z buraków ćwikłowych, marchewki i jabłka
Składniki:
-
500 g buraków ćwikłowych
-
jabłko
-
1 kg marchewki
-
pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
-
ząbek czosnku
-
3 łyżki majonezu
-
3 łyżki śmietany 18%
-
sól, pieprz
-
sok z cytryny
-
cukier brązowy
Jak zrobić surówkę według przepisu Ewy Wachowicz? Surówka zdrowia jest pysznym dodatkiem do obiadu
Buraki, jabłko i marchew obierz i zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, odstaw na chwilę. Czosnek przeciśnij przez praskę czosnek, posiekaj orzechy i dodaj do przygotowanych składników, wymieszaj.
Do surówki dodaj majonez i śmietanę, ponownie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i od razu podaj , smacznego. Surówka Wachowicz będzie pysznym dodatkiem do obiadu, np. do kotletów mielonych , czy pieczonego schabu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak kroić grzyby do suszenia? 1 szczegół jest absolutnie najważniejszy
-
Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy
-
Żadna śmietana. Zupa ogórkowa wyjdzie jeszcze lepsza, gdy wlejesz inny produkt
Źródło: ewawachowicz