Sernik z białą czekoladą
Walentynki to czas, w którym warto rozpieścić bliskie naszemu sercu osoby wyjątkowymi smakołykami. Nie jest tajemnicą, że najbardziej cieszą te, które zostały przez nas samodzielnie zrobione.
Nie masz pomysłu na wyjątkowy deser? Przychodzimy z pomocą i polecamy obłędny sernik z dodatkiem białej czekolady !
Sernik z białą czekoladą - przepis
Składniki:
Spód
140 g pokruszonych na piasek ciasteczek zbożowych 70 g rozpuszczonego, schłodzonego masła
masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 4 jaja2 łyżki mąki ziemniaczanej200 g białej czekolady3/4 szklanki cukru1,5 łyżki cukru waniliowego100 gram śmietany kremówki 30%400 gr karmelu krówkowego
Sposób wykonania:
Ser i śmietankę wyjmij z lodówki już dwie godziny przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzały. Dokładnie pokruszone ciasteczka wymieszaj z masłem. Wylep nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm, ugnieć i zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłódź.
Z sera odlej serwatkę, która się wydzieliła na powierzchni, utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, i znów chwilkę miksuj, dodawaj po jednym jaju, ucieraj.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej , lekko ją schłódź, dodaj do niej 2 łyżki masy serowej, następnie przełóż masę czekoladową do sera i ją zmiksuj.
Masę wyłóż na spód, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok.50 minut w temperaturze 160 stopni ( sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, posmaruj go karmelem i wygładź powierzchnię, a potem znów na kilka godzin włóż go do lodówki.
Zobacz także przepis na puszysty biszkop t oraz ciasto "Rafaello" .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis