Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na puszysty biszkopt
Adam Moskal
Adam Moskal 13.02.2021 01:00

Najlepszy przepis na puszysty biszkopt

Biszkopt domowy
Miuda_21, Getty Images Pro

Biszkopt jest produktem, którego pieczenie nie jest najprostsze. Opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe. Mamy na to rozwiązanie. Poniższy biszkopt uda się w każdym urządzeniu bez względu na zdolności kulinarne piekarza.

Jest on na tyle banalny, że nikt nie będzie miał problemu z przygotowaniem go w krótką chwilę. W smaku kompletnie nie odstaje od klasycznego biszkoptu, lecz uproszczona receptura pozwala nie tylko zaoszczędzić na czasie i stresie, lecz również na pieniądzach - biszkopt można zrobić z 4 składników. 

Biszkopt w kilka chwil

Biszkopt jest częstym wyborem jako produkt, który ląduje w zakupowym koszyku. Takie gotowe ciasto jest bardzo wygodne, szczególnie podczas robienia własnoręcznych tortów urodzinowych. My przedstawiamy przepis, dzięki któremu zrobisz biszkopt całkowicie od podstaw - dzięki temu zarówno jego smak jak i skład będą znacznie lepsze i zdrowsze. 

Jak przygotować najlepszy biszkopt? Przede wszystkim pamiętaj, aby dokładnie przesiać wszystkie sypkie składniki przez drobne sitko. Pozbycie się grudek zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta, a także znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze. Warto także połączyć wszystkie sypkie składniki oddzielnie z mokrymi - dzięki temu zmniejszymy szansę powstania nieprzyjemnych, zlepionych grud, których rozbicie nie zawsze jest możliwe. 

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci. 

Przepis na ekspresowy biszkopt

Składniki: 

  • 5 jajek

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)

  • 70 g mąki ziemniaczanej

Oba rodzaje mąki dokładnie przesiej do miski. Ważne, aby wszelkie grube niedoskonałości zostały na sicie.  Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Powoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj, aż uzyskasz dobrze napowietrzoną masę.

Mąkę tortową i ziemniaczaną dodaj do jajek. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie zniweczyć całej pracy włożonej w ubijanie piany. Wymieszaj całość dokładnie, aż składniki się połączą. Tortownice wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto - możesz je delikatnie rozprowadzić, aby było równomiernie ułożone. 

Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie uderz ciastem o podłogę lub blat 2, 3 razy i włóż je z powrotem do nagrzanego, aczkolwiek wyłączonego piekarnika. Zaczekaj aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy po ostygnięciu - będąc ciepłym jest zbyt delikatny do krojenia. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram