Sernik baskijski Rozkosznego zachwycił Polaków. Ten przepis jest już kultowy
Sernik baskijski to prawdziwe niebo w gębie. Kremowa konsystencja, która przypomina delikatną chmurkę i skarmelizowany wierzch, zawsze robią wrażenie. Wersja Michała Korkosza, znanego w sieci jako Rozkoszny, jest po prostu obłędnie pyszna. Zrób ją w swojej kuchni i skosztuj tego pysznego ciasta.
Sernik baskijski zachwyca smakiem
Czy lubisz jeść sernik? To ciasto należy do jednych z najbardziej ulubionych w naszym kraju. Delikatny, kremowy, może być robiony z czekoladą lub z dodatkiem owoców. Tu kulinarnych możliwości jest całe mnóstwo. Jednak dziś polecamy sernik baskijski w wersji Rozkosznego, który jest twórcą i krytykiem kulinarnym.
Ta wersja słynie z niesamowitej puszystości, skarmelizowanego wierzchu i ultrakremowego wnętrza. Efekt po prostu zachwyca, a smak jest doskonały. Skorzystaj z przepisu na ten bajecznie pyszny sernik i poznaj smak puszystego jak chmurka ciasta. Lepszego nigdy nie jadłeś.
Jak zrobić sernik baskijski z przepisu Rozkosznego?
Składniki:
- 180 g ciasteczek digestives
- 3 łyżki masła
- 750 g serka typu Philadelphia
- 250 g jogurtu greckiego
- 1 ¼ szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki śmietanki 36%
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Do sernika potrzebujesz tortownicy 23 cm. Piekarnik z blachą podgrzej do 200 stopni. Tortownicę posmaruj masłem, a spód i boki wyłóż papierem do pieczenia . Powinien wystawać około 5 cm ponad formę. Ciasteczka zblenduj na pył i połącz z roztopionym masłem.
Przełóż do tortownicy i ugnieć. Piecz około 6 minut i potem wystudź. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Teraz ser, jogurt i cukier utrzyj na gładką masę . Dodawaj stopniowo jajka i cały czas miksuj. Dodaj śmietanę, sól, wanilię i zmiksuj. Wlej powoli masę na wystudzony spód.
Sernik baskijski, czyli niebo w gębie
Piecz 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na ciemno bursztynowy kolor. Natomiast środek sernika powinien przypominać galaretę. Zetnie się podczas studzenia w temperaturze pokojowej. Potem sernik włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin. Można go posypać cukrem pudrem.
Sernik baskijski wygląda wyśmienicie i jeszcze lepiej smakuje. Podawaj go po schłodzeniu. Gwarantujemy, że zrobi furorę podczas spotkania rodzinnego czy przyjęcia okolicznościowego. Pisaliśmy o pysznej sałatce z kapusty, którą zrobisz w domu. Informowaliśmy, ile trzeba zapłacić za imprezę sylwestrową w restauracjach celebrytów.
Źródło: rozkoszny.pl