Ta sałatka z kapusty robi furorę w moim domu. Gości zaskakują 2 niecodzienne dodatki
Mało jest w polskiej kuchni bardziej tradycyjnych dań niż surówka na bazie kapusty. Ale są składniki, które potrafią podkręcić ich smak. Poniżej prezentujemy przepis wzbogacony pomysłowymi dodatkami. Ich nazwy zdradzamy poniżej.
Tradycyjna surówka z kapusty
Kapuściane cuda nieodmiennie świętą tryumfy w naszych domach. Kiedyś kapustę szatkowało się na specjalnym narzędziu. Kiedy nasze kuchnie skurczyły się do swojej miejskiej formy. Przeważnie po prostu kroimy warzywo na cienkie plasterki nożem.
Potem wystarczy już dodać kilka dodatków i lekko przyprawić. Pyszna, bogata w białko sałatka, źródło cennych składników odżywczych, jest gotowa do podania. Dzięki poniższemu przepisowi odkryjesz to warzywo na nowo.
Z kilku tanich produktów robię najlepszą zapiekankę. Podstawą jest składnik, na który większość by nie wpadłaSałatka z kapusty z niecodziennymi dodatkami
Żeby jednak nie smakowała zawsze tak samo, warto poeksperymentować z dodatkami. Zwłaszcza takimi, które dodadzą wyrazu i charakteru naszej mieszance. W naszym przypadku jest to feta oraz czarne oliwki. To połączenie smaków nie może się nie udać.
Składniki
- Główka białej kapusty
- 200 g sera feta
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- Pęczek dymki
- Mała szalotka lub pół cebuli
- 200 ml oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka miodu
- 4-5 gałązek koperku
- Sól, pieprz
Surówka z kapusty z fetą – przygotowanie
Kapustę drobno kroimy nożem. Fetę kruszymy w palcach i dodajemy do miski z kapustą. Cebulę kroimy w kosteczkę, a dymkę siekamy i również wrzucamy do miski. Dorzucamy też odsączone z zalewy i pokrojone oliwki.
Składniki sosu: oliwę, ocet i miód, umieszczamy w słoiku. Dodajemy posiekany koperek, zamykamy słoik i intensywnie wstrząsamy. Kiedy składniki przemieszają się, doprawiamy do smaku i mieszamy jeszcze raz. Zalewamy surówkę sosem przed podaniem.
Ta efektowna sałatka będzie w sam raz na sylwestra. Nie przegap naszego pysznego sposobu na słoninę.