Placki ziemniaczane piją tłuszcz? Wlej do masy ten składnik, a raz na zawsze zapomnisz o problemie
Odchudzanie placków ziemniaczanych zacznij od jednego dodatków, który utrudni im wchłanianie tłuszczu z patelni. Nie do wiary, że taki prosty sposób potrafi tak poprawić efekt.
Sposoby na placki ziemniaczane
Wspaniała przekąska i dodatek do wielu ulubionych dań Polaków. Takie właśnie są placki ziemniaczane. Łączą w sobie dwie spośród rzeczy, które lubimy najbardziej: ziemniaki i potrawy z patelni.
Problem polega na tym, że nie jest to danie przesadnie dietetyczne. Masa ziemniaczana, z której przygotowujemy placki, wchłania tłuszcz jak opętana i większość z niego ląduje w naszych żołądkach. Jest jednak sposób, by pozbyć się tego problemu.
Weź ciasto francuskie, wyłóż na nie tę masę i zapiecz. Gdy zobaczysz efekt, padniesz z wrażeniaOdtłuszczanie placków
Jest kilka sposobów, by placki ziemniaczane były mniej tłuste. Na szczęście, wiele z nich można stosować równolegle. Jeśli będziemy umiejętnie smażyć placki, zawartość tłuszczu w gotowym produkcie powinna być odpowiednia.
Magicznym składnikiem jest tu ocet. Dodatek mniej więcej jednej łyżki na kilogram masy, z której przygotowujemy placki, pomoże „zaimpregnować” ciasto przed działaniem tłuszczu.
Dobre ciasto na placki ziemniaczane
Przygotowując masę na placki ziemniaczane, a następnie smażąc je, pamiętajmy o kilku dodatkowych zasadach.
- Nie używajmy młodych ziemniaków. Choć są świetne do wielu zastosowań, na placki są zbyt wilgotne i masa nie będzie miała dobrej struktury.
- Z tego samego powodu dobrze odciśnijmy starte ziemniaki przed smażeniem.
- Smażymy placki wyłącznie na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Formujemy cienkie placki. Dwie ostatnie rady pomagają w tym, by skrócić czas smażenia. Dzięki temu nasze placki nie wypiją zbyt dużo tłuszczu.
- Przed podaniem nasze złociste medaliony wyjmujemy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu z wierzchu. Ręcznik często zmieniamy.
Wypróbuj też przepis na kotlety ziemniaczane oraz dietetyczne ciasto bez pieczenia.