Smakosze.pl Przepisy Sernik krakowski bez grama sera. Zastąpiono go modnym produktem
canva/ola_p

Sernik krakowski bez grama sera. Zastąpiono go modnym produktem

17 września 2022

Lubicie sernik, ale nie możecie jeść nabiału? Roślinna wersja popularnego ciasta jest dla was. Przygotowany na bazie tofu naturalnego deser jest równie pyszny co oryginał, a jego zrobienie niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie — smak do złudzenia przypomina ten znany z dzieciństwa.

Sernik zrobiony bez sera, a raczej tofurnik — jak popularnie nazywany jest ten przysmak — stanowi pyszną wegańską alternatywę tradycyjnego wypieku na bazie nabiału. Robi się go zaskakująco prosto — nawet nie będzie konieczne użycie maszynki do mielenia. Warto się skusić — przyjemnie zaskakuje smakiem.

Przepis na sernik krakowski z tofu

Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki na spód:

  • 100 g oleju kokosowego lub margaryny

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 łyżki zimnej wody

  • szczypta soli

Składniki na masę bez sera:

  • 2 kostki miękkiego tofu naturalnego, każda o masie 400 g

  • sok z połowy średniej cytryny

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 duża puszka mleczka kokosowego

  • 130 g cukru

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 ml napoju sojowego

  • 80 g rodzynek (opcjonalnie)

  • skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)

Jak przygotować sernik w wersji roślinnej? Znamy prosty przepis

Olej kokosowy lub margarynę umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem pudrem. Ucieramy je, a następnie dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i wodę. Sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i przenosimy do lodówki na pół godziny.

Schłodzoną masę rozwałkowujemy i przenosimy ją na dno formy. Nakłuwamy widelcem i ponownie chłodzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Spód pieczemy przez 20 minut, a w międzyczasie szykujemy masę.

Tofu odciskamy z nadmiaru płynu i kruszymy je do większej miski. Dodajemy sok z cytryny, cukier wanilinowy, mleczko kokosowe, cukier, oba budynie oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera.

Do masy wlewamy napój sojowy. Wsypujemy też skórkę z pomarańczy oraz rodzynki, jeśli ich używamy. Szybko miksujemy, po czym całość przenosimy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch szpatułką.

Zmniejszamy nastawę piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 60 minut. Sernik bez grama sera możemy udekorować lukrem przygotowanym z według tego przepisu . Nakładamy go, gdy ciasto już wystygnie. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na słodkie przysmaki. Spróbujcie przyjemnie chrupiącego piszingera albo ciasta leśny mech . Desery z pewnością przypadną do gustu waszym gościom.

Sernik można zrobić z tofu
canva/xcarrot_007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy