Smakosze.pl Przepisy Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę
Canva / Violet711; East News / Pawel Wodzynski

Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę

24 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Magda Gessler podzieliła się patentem na świąteczny sernik. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, zaś smak dorówna wyrobom najlepszych cukierni.

Sekretem udanego sernika Magdy Gessler jest odpowiednie przygotowanie masy na ciasto. Aby tego dokonać, wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej do ogrzania. Następnie wystarczy przygotować kruchy spód i masę serową. Taki sernik smakuje fenomenalnie.

Przepis na szybki sernik Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki

  • 1 kostka masła

  • 2 żółtka

  • 100 g cukru pudru

  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu

  • 300 g masła

  • 200 g cukru pudru

  • 6 jajek

  • 2 laski wanilii

  • skórka pomarańczowa

  • łyżka śmietany

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • rodzynki

Jak upiec rewelacyjny sernik Magdy Gessler?

Przygotuj kruche ciasto do sernika . Masło przesiekaj z mąką, dodaj cukier oraz odrobinę soli. Następnie wlej do składników żółtka i zagnieć całość na ciasto . Owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut .

Po upływie tego czasu kruchym ciastem wyklej dno formy do pieczenia . Powierzchnię ponakłuwaj w kilku miejscach za pomocą widelca . Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut . Następnie wyjmij spód z piekarnika i odstaw do ostudzenia .

W międzyczasie przygotuj masę serową do sernika . Masło pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski . Dosyp cukier i utrzyj oba składniki na gładką masę . Z jajek oddziel białka od żółtek, żółtka rozkłóć i dodaj do masła z cukrem, białka zaś ubij na sztywno .

Do miski z masłem, cukrem i żółtkami dodaj miąższ z wanilii . Cały czas miksując, stopniowo zacznij też dokładać twaróg . Kiedy zużyjesz cały ser, przesiej do naczynia mąkę . Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą .

Do przygotowanej masy na sernik delikatnie wmieszaj ubitą z białek pianę . Dołóż do całości rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową . Wszystkie składniki starannie połącz za pomocą szpatuły .

Gotową masę na sernik wylej na podpieczony kruchy spód . Całość włóż do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut . Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, żeby ostygło . Przed podaniem udekoruj sernik polewą czekoladową lub cukrem pudrem . Poznaj prosty sposób na opadające w serniku rodzynki . Prosty, acz rewelacyjny przepis na ciasto zna Agata Rubik .

Canva / NatashaPhoto
Canva / NatashaPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy