Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę
Magda Gessler podzieliła się patentem na świąteczny sernik. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, zaś smak dorówna wyrobom najlepszych cukierni.
Sekretem udanego sernika Magdy Gessler jest odpowiednie przygotowanie masy na ciasto. Aby tego dokonać, wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej do ogrzania. Następnie wystarczy przygotować kruchy spód i masę serową. Taki sernik smakuje fenomenalnie.
Przepis na szybki sernik Magdy Gessler
Składniki na ciasto:
-
300 g mąki
-
1 kostka masła
-
2 żółtka
-
100 g cukru pudru
-
szczypta soli
Składniki na masę serową:
-
1 kg twarogu
-
300 g masła
-
200 g cukru pudru
-
6 jajek
-
2 laski wanilii
-
skórka pomarańczowa
-
łyżka śmietany
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
rodzynki
Jak upiec rewelacyjny sernik Magdy Gessler?
Przygotuj kruche ciasto do sernika . Masło przesiekaj z mąką, dodaj cukier oraz odrobinę soli. Następnie wlej do składników żółtka i zagnieć całość na ciasto . Owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut .
Po upływie tego czasu kruchym ciastem wyklej dno formy do pieczenia . Powierzchnię ponakłuwaj w kilku miejscach za pomocą widelca . Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut . Następnie wyjmij spód z piekarnika i odstaw do ostudzenia .
W międzyczasie przygotuj masę serową do sernika . Masło pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski . Dosyp cukier i utrzyj oba składniki na gładką masę . Z jajek oddziel białka od żółtek, żółtka rozkłóć i dodaj do masła z cukrem, białka zaś ubij na sztywno .
Do miski z masłem, cukrem i żółtkami dodaj miąższ z wanilii . Cały czas miksując, stopniowo zacznij też dokładać twaróg . Kiedy zużyjesz cały ser, przesiej do naczynia mąkę . Mieszaj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą .
Do przygotowanej masy na sernik delikatnie wmieszaj ubitą z białek pianę . Dołóż do całości rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową . Wszystkie składniki starannie połącz za pomocą szpatuły .
Gotową masę na sernik wylej na podpieczony kruchy spód . Całość włóż do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na ok. 60 minut . Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, żeby ostygło . Przed podaniem udekoruj sernik polewą czekoladową lub cukrem pudrem . Poznaj prosty sposób na opadające w serniku rodzynki . Prosty, acz rewelacyjny przepis na ciasto zna Agata Rubik .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Świąteczne bułeczki Pani Mikołajkowej. Przepis, który podbije serce każdego smakosza
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama