Smakosze.pl Przepisy Sernikobrownie z malinami. Przepyszne ciasto zachwyci najbliższych
canva/Anna_Shepulova

Sernikobrownie z malinami. Przepyszne ciasto zachwyci najbliższych

23 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sernikobrownie to genialne połączenie ciasta czekoladowego i masy serowej. Dodaj również świeże lub mrożone maliny, a deser zachwyci każdego łasucha. Sernikowbrownie jest proste w przygotowaniu i idealne do kawy.

Uwielbiam i sernik i brownie, więc senikowbrownie to ciasto idealne, kiedy nie mogę zdecydować się, na jaki deser do kawy mam ochotę. Maliny są w cieście przysłowiową wisienką na torcie, idealnie komponują się z deserem i nadają mu lekkości i świeżości.

Do ciasta możemy wykorzystać maliny świeże lub mrożone. P rzed przygotowywaniem ciasta świeże maliny dokładnie umyjmy i osuszmy, mrożone natomiast rozmroźmy w temperaturze pokojowej, będą wtedy znacznie smaczniejsze i ładniejsze , niż rozmrażane w mikrofalówce.

Sernikobrownie to ciasto puszyste, wilgotne i pyszne. Masa brownie przygotowana z czekolady deserowej ma fenomenalny smak, który doskonale łączy się z puszystą i delikatną masą z twarogu . Jeśli nigdy go nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.

Przepis na sernikobrownie z malinami

Składniki na brownie (blacha o wymiarach 20x30 cm):

  • 200 g czekolady deserowej

  • 2 łyżki mleka

  • 200 g cukru

  • 110 g mąki pszennej

  • kostka masła

  • 3 jajka

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu półtłustego

  • 150 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 150 g malin

Jak zrobić sernikobrownie z malinami?

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Zrób masę brownie: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem i odstaw do przestygnięcia.

W misce utrzyj masło z cukrem i jajkami, następnie dodaj ostudzoną czekoladę i miksuj jeszcze chwilę. Do masy stopniowo dosypuj przesianą mąkę pszenną i całość wymieszaj szpatułką.

Na blachę wyłóż masę brownie i rozprowadź. Przygotuj masę serową: twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce, przełóż do miski. Dodaj cukier, jajka i cukier wanilinowy i ucieraj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Masę serową wyłóż na masę brownie i poukładaj maliny, następnie całą blachę wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra dół, piecz 40- 45 minut i ostudź w uchylonym piekarniku .

Przygotuj również obłędne ciasto z malinami, mascarpone i galaretką . To ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych, jest idealne do kawy w upalne dni.

Maliny do sernikobrownie
canva/mpessaris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojoewypieki.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy