Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto z malinami i mascarpone - prosty przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.10.2021 02:00

Ciasto z malinami i mascarpone - prosty przepis

Ciasto z malinami i mascarpone - prosty przepis
canva/kleiness

Ciasto z malinami i mascarpone to proste ciasto dla wszystkich fanów biszkoptu z galaretką. Delikatny spód z kakao, słodka masa z mascarpone i kwaśne maliny doskonale się z sobą łączą, tworząc pyszny deser dla całej rodziny. Poznaj prosty przepis na rewelacyjne ciasto z malinami i mascarpone, doskonałe do kawy i na większe uroczystości.

Ciasto z malinami i mascarpone jest jednym z moich ulubionych ciast. Piekę je zarówno na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, jak i w zwykły dzień, kiedy mam więcej czasu i ochotę na coś słodkiego do kawy. Czekolada świetnie komponuje się z mascarpone i malinami, dlatego też do biszkoptu zawsze dodaję łyżkę klasycznego kakao.

Śmietanka do masy z mascarpone musi być mocno schłodzona. Produkt w temperaturze pokojowej skwaśnieje podczas ubijania. Pamiętaj również, że biszkopt jest delikatnym ciastem i gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że upadnie, dlatego też po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika dopiero po 15-20 minutach. Po 30 minutach możesz wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Z mascarpone i malin przygotujesz również pyszny sernik bez pieczenia. Ciasto na spodzie z herbatników i puszystą masą mascarpone wprost rozpływa się w ustach.

Przepis na ciasto z malinami i mascarpone

Składniki na biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm:

  • 3 łyżki mąki tortowej typ 450

  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżka kakao

Składniki na masę z mascarpone:

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 500 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe

  • maliny świeże lub mrożone

Jak przygotować ciasto z malinami i mascarpone?

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem lub margaryną. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z opcją grzania góra-dół. Galaretki rozpuść w 600 ml wody i odstaw do przestygnięcia, następnie włóż do lodówki, żeby odrobinę zgęstniały. Rozmroź maliny lub umyj świeże i odstaw do wyschnięcia.

Przygotuj biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i łyżką kakao, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, białka natomiast ubij na sztywną pianę i dodaj do masy z żółtek, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki, następnie wylej na blachę i piecz przez 15 minut. Nie wyciągaj z piekarnika. Drzwi uchyl delikatnie dopiero po 15 minutach, po kolejnych 15-20 możesz wyjąć biszkopt.

Przygotuj masę z mascarpone: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i mieszaj na wysokich obrotach, następnie zmniejsz moc miksera, dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj.

Na chłodny biszkopt wyłóż masę mascarpone i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto, na krem wyłóż maliny i zalej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Smacznego.