Ciasto z malinami i mascarpone - prosty przepis
Ciasto z malinami i mascarpone to proste ciasto dla wszystkich fanów biszkoptu z galaretką. Delikatny spód z kakao, słodka masa z mascarpone i kwaśne maliny doskonale się z sobą łączą, tworząc pyszny deser dla całej rodziny. Poznaj prosty przepis na rewelacyjne ciasto z malinami i mascarpone, doskonałe do kawy i na większe uroczystości.
Ciasto z malinami i mascarpone jest jednym z moich ulubionych ciast. Piekę je zarówno na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, jak i w zwykły dzień, kiedy mam więcej czasu i ochotę na coś słodkiego do kawy. Czekolada świetnie komponuje się z mascarpone i malinami, dlatego też do biszkoptu zawsze dodaję łyżkę klasycznego kakao.
Śmietanka do masy z mascarpone musi być mocno schłodzona. Produkt w temperaturze pokojowej skwaśnieje podczas ubijania. Pamiętaj również, że biszkopt jest delikatnym ciastem i gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że upadnie, dlatego też po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika dopiero po 15-20 minutach. Po 30 minutach możesz wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Z mascarpone i malin przygotujesz również pyszny sernik bez pieczenia. Ciasto na spodzie z herbatników i puszystą masą mascarpone wprost rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto z malinami i mascarpone
Składniki na biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm:
3 łyżki mąki tortowej typ 450
3 jajka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
Składniki na masę z mascarpone:
300 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
4 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone
Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
maliny świeże lub mrożone
Jak przygotować ciasto z malinami i mascarpone?
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem lub margaryną. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z opcją grzania góra-dół. Galaretki rozpuść w 600 ml wody i odstaw do przestygnięcia, następnie włóż do lodówki, żeby odrobinę zgęstniały. Rozmroź maliny lub umyj świeże i odstaw do wyschnięcia.
Przygotuj biszkopt: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i łyżką kakao, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, białka natomiast ubij na sztywną pianę i dodaj do masy z żółtek, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki, następnie wylej na blachę i piecz przez 15 minut. Nie wyciągaj z piekarnika. Drzwi uchyl delikatnie dopiero po 15 minutach, po kolejnych 15-20 możesz wyjąć biszkopt.
Przygotuj masę z mascarpone: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i mieszaj na wysokich obrotach, następnie zmniejsz moc miksera, dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj.
Na chłodny biszkopt wyłóż masę mascarpone i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto, na krem wyłóż maliny i zalej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.