Puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie
Pomysł na pyszne i pożywne śniadanie na słodko? Przygotuj puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Zamiast tych składników ubij na sztywno pianę z białek, efekt zaskoczy każdego. Poznaj przepis na niezwykle puszyste naleśniki.
Uwielbiam śniadania na słodko. Owsianki, omlety z owocami, racuchy, czy właśnie naleśniki to dania, które mogłabym jeść również przez cały dzień. Ciasto na naleśniki niestety nie zawsze dobrze wychodzi, a placki są cienkie i rwą się na patelni. Puszyste naleśniki bez sody i proszku wychodzą jednak za każdym razem.
Przepisów na naleśniki jest wiele, jednak nie ma bardziej puszystych naleśników od tych, które zrobione są z piany z białek i żółtek utartych z cukrem. Piana ubita na sztywno rewelacyjnie spulchnia ciasto i sprawia, że naleśniki wyglądają obłędnie.
Naleśniki możemy podać z wieloma dodatkami. Puszyste ciasto smakuje doskonale z owocami sezonowymi, prażonymi jabłkami, konfiturami, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, musem truskawkowym, serkiem waniliowym. Wszystko zależy wyłącznie od tego, na jakie smaki mamy ochotę z samego rana.
Przepis na puszyste naleśniki bez sody i proszku
Składniki na 2-3 porcje:
340 g mąki pszennej
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
375 ml mleka
370 ml wody gazowanej
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia?
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj przesianą mąkę, mleko, wodę i miksuj do połączenia się składników.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie przełóż ją do przygotowanej wcześniej masy i mieszaj łyżką, aż dobrze się połączy. Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki będą puszyste i delikatne, podaj je z owocami, ulubioną konfiturą, miodem lub sosem. Lato to sezon na przetwory, koniecznie zrób domowy dżem brzoskwiniowy i konfiturę truskawkową, będą idealne do naleśników jesienią i zimą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: doradcasmaku.pl