Smakosze.pl
Ile gotować jajka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

canva/ frommyview

Ile gotować jajka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak i ile gotować jajka? Okazuje się, że znaczna część Polaków robi to źle, przez co jajka są niesmaczne i mają brzydkie, sine plamy. Jajka musimy gotować z ustawionym minutnikiem, wystarczy chwila nieuwagi i jajka będą do niczego.

Jajka gotowane na miękko podane z kromką świeżego pieczywa są pysznym pomysłem na śniadanie. Jajka na twardo natomiast wykorzystamy jako dodatek do zup, sałatek. Przygotujemy z nich również kotlety, pasty kanapkowe i wiele innych dań. Ile gotować jajka, aby były smaczne i odpowiednio ścięte?

Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy

Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna

CZYTAJ DALEJ

Ugotowane jajka na twardo możemy przechowywać w lodówce maksymalnie przed tydzień. Jeśli obraliśmy już je ze skorupek, czas ten skraca się do dwóch godzin. Jeśli na jajku pojawiają się zielone naloty lub sine i ciemne plamy lub jajko zacznie nieładnie pachnieć, od razu je wyrzućmy.

Jajka są źródłem białka i wielu cennych witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, selenu i żelaza. Dostarczają więc energii i niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednio przygotowane jajka są idealne na posiłek w ciągu dnia- jak i ile gotować jajka?

Ile gotować jajka?

Podczas gotowania jajek każda minuta ma ogromne znaczenie. Nigdy nie gotujmy jajek bez ustawienia minutnika. Zbyt długie gotowanie jajek sprawia, że są one sine, czasem nawet zielonkawe, tracą smak i wartości odżywcze.

Jajka na miękko gotujmy 3-4 minuty od momentu wrzenia, jajka na półmiękko 6 minut, jajka na twardo natomiast od 8 do 10 minut od zagotowania wody. Czas uzależniony jest od wielkości jajek, większe będą gotować się nieco dłużej.

Jak gotować jajka?

Przed gotowaniem jajka wyjmujemy z lodówki, aby zagrzały się w temperaturze pokojowej. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i wkładamy jajka przy pomocy łyżki, żeby nie popękały.

Po ugotowaniu wylewamy wrzątek, a jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę- w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania. Gdy jajka ostygną, możemy je obrać. Smak jajek uzależniony jest stopnia świeżości- sprawdź, jak rozpoznać, czy jajka są świeże.

Jajka ugotowane na twardo

canva/ Phakamani Pkeey's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl, akademiasmaku.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >