Smakosze.pl

canva/ frommyview

Ile gotować jajka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jak i ile gotować jajka? Okazuje się, że znaczna część Polaków robi to źle, przez co jajka są niesmaczne i mają brzydkie, sine plamy. Jajka musimy gotować z ustawionym minutnikiem, wystarczy chwila nieuwagi i jajka będą do niczego.

Jajka gotowane na miękko podane z kromką świeżego pieczywa są pysznym pomysłem na śniadanie. Jajka na twardo natomiast wykorzystamy jako dodatek do zup, sałatek. Przygotujemy z nich również kotlety, pasty kanapkowe i wiele innych dań. Ile gotować jajka, aby były smaczne i odpowiednio ścięte?

Ugotowane jajka na twardo możemy przechowywać w lodówce maksymalnie przed tydzień. Jeśli obraliśmy już je ze skorupek, czas ten skraca się do dwóch godzin. Jeśli na jajku pojawiają się zielone naloty lub sine i ciemne plamy lub jajko zacznie nieładnie pachnieć, od razu je wyrzućmy.

Jajka są źródłem białka i wielu cennych witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, selenu i żelaza. Dostarczają więc energii i niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednio przygotowane jajka są idealne na posiłek w ciągu dnia- jak i ile gotować jajka?

Ile gotować jajka?

Podczas gotowania jajek każda minuta ma ogromne znaczenie. Nigdy nie gotujmy jajek bez ustawienia minutnika. Zbyt długie gotowanie jajek sprawia, że są one sine, czasem nawet zielonkawe, tracą smak i wartości odżywcze.

Jajka na miękko gotujmy 3-4 minuty od momentu wrzenia, jajka na półmiękko 6 minut, jajka na twardo natomiast od 8 do 10 minut od zagotowania wody. Czas uzależniony jest od wielkości jajek, większe będą gotować się nieco dłużej.

Jak gotować jajka?

Przed gotowaniem jajka wyjmujemy z lodówki, aby zagrzały się w temperaturze pokojowej. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i wkładamy jajka przy pomocy łyżki, żeby nie popękały.

Po ugotowaniu wylewamy wrzątek, a jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę- w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania. Gdy jajka ostygną, możemy je obrać. Smak jajek uzależniony jest stopnia świeżości- sprawdź, jak rozpoznać, czy jajka są świeże .

Jajka ugotowane na twardo
canva/ Phakamani Pkeey's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl, akademiasmaku.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >

Porady

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]