Siekam młodą kapustę, ścieram marchewkę i dodaję rzodkiewkę. Ta surówka pasuje do wszystkiego
Młoda kapusta to jeden z wiosennych sezonowych darów. Ponieważ okienko okazji, by się nią zajadać, nie jest długie, warto chwytać się każdej możliwości, by dodać ją do swojego jadłospisu. Ta surówka ukazuje młodą kapustę w pełnej krasie.
Surówka z nowalijek
Taka surówka z młodej kapusty i rzodkiewek to nowalijkowa bomba zarówno smaku, jak i witamin. Lekko ostra, soczysta i niezwykle odświeżająca, wzbogaci się o dodatkowe walory, jeśli połączyć ją ze słodyczą marchewki. Razem stworzą chrupiącą sałatkę , która sprawdzi się przy każdym obiedzie.
Żeby taka kompozycja wywarła niesamowite wrażenie, należy zadbać o odpowiednią równowagę smaków. Dlatego przygotowując surówkę trzeba zwracać uwagę na smak składników – np. jak słodka jest marchewka, jak ostra rzodkiewka – i w miarę potrzeby równoważyć je dodatkami.
Wiosenna surówka
Aby surówka była chrupiąca, należy przygotować ją niedługo przed podaniem z dobrze schłodzonych warzyw . Jest to jednak niezwykle prosty i szybki przepis , więc przygotowanie takiej sałatki nawet w okołoobiadowym zamieszaniu nie powinno stanowić problemu.
Składniki
- 400 g młodej kapusty
- 200 g rzodkiewek
- 1 średnia marchewka
- Opcjonalnie: ½ jabłka dla dodania słodyczy
- 1 mały pęczek koperku
- Dressing: oliwa, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz
Przepis na wiosenną sałatkę
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy na cienkie paski. Zasypujemy solą i odstawiamy, by kapusta wypuściła sok . Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych okach. Oba warzywa odciskamy z nadmiaru wody i łączymy ze sobą w misce.
Marchewkę ścieramy na tarce na drobne wiórki. Jeśli nie jest ona zbyt słodka, można dodać również starte jabłko. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce. Dodajemy drobno posiekany koperek.
Surówkę polewamy 2-3 łyżkami oliwy 2 łyżkami soku z cytryny. Mieszamy i próbujemy na smak. Używając soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny doprowadzamy kompozycję do pożądanego balansu słodyczy, kwasowości i pikanterii .
Wypróbuj też przepisy na ciasto „szmaragd” według Heni Foks i niezwykłe kuleczki ziemniaczane .