Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój ziemniaki na paseczki i ulep kulki. Przy tym placki ziemniaczane mogą się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.05.2024 11:07

Pokrój ziemniaki na paseczki i ulep kulki. Przy tym placki ziemniaczane mogą się schować

paseczki z ziemniaków
fot. youtube.com/cookingkun

Niezwykle prosta przekąska ze smażonych ziemniaków będzie od dzisiaj srogą konkurencją zarówno dla placków ziemniaczanych, jak i dla frytek. Choć smażone, takie kulki ziemniaczane są lekkie w smaku i dają dużo frajdy z jedzenia.

Przepis na kulki z ziemniaków

Takie ziemniaczane kuleczki przyrządza się niewiele trudniej niż klasyczne frytki. Ziemniaki kroimy tu metodą julienne, czyli w zapałkę. Sposób ten rzadko spotyka się w wypadku tego warzywa, ale efekt, jak łatwo się przekonać, jest niezwykły.

Cała sztuka przygotowania takich ziemniaków polega na wykorzystaniu odpowiednich ziemniaków. Zbyt soczyste odmiany dadzą rozpadające się ciasto, szukajmy więc ziemniaków typu kulinarnego C, z dużą zawartością skrobi. W sklepach bywają one oznaczone jako dobre na kluski.

ziemniaki julienne
fot. youtube.com/cookingkun
Używasz takich tacek do grillowania? Poważny błąd, przez nie jedzenie będzie do niczego

Głęboko smażone ziemniaki julienne

Ilustracje do tego – azjatyckiego w duchu – przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cooking Kun. Pokazane są tam kulki przyprawione w wersji azjatyckiej, z chili, które tak chętnie jada się na Dalekim Wschodzie. Oczywiście ziemniaki można przyprawić dowolnie – albo wcale. Sam ich smak może okazać się dostatecznie pyszny.

Składniki

  • ½ kg mączystych ziemniaków
  • 60 g mąki pszennej
  • Sól, pieprz
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Wybrane przyprawy, np. czosnek suszony, papryka wędzona, tymianek

Nietypowy przepis na ziemniaki

Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutke plasterki. Następnie drugi raz kroimy je w poprzek, aby uzyskać paski o grubości zapałki. Paski wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy. 

Po odcedzeniu ziemniaki osuszamy i przyprawiamy w misce. Zasypujemy paseczki mąką pszenną i mieszamy, wyrabiając masę do smażenia.

W głębokim rondelku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia, czyli taki o wysokim punkcie dymienia. Z miski wyjmujemy po garści ziemniaczanej masy, zgniatamy w kulkę i układamy dość luźno w głębokim oleju. Smażymy, aż ziemniaki staną się złociste – powinno to zająć ok. 10 minut. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z faszerowanych pomidorów i kiełbasę z piekarnika równie dobrą jak z grilla.

kulki ziemniaczane
fot. youtube.com/cookingkun