Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja ma mistrzowski przepis na sok z aronii. Korzysta z niego pół Polski
Fot. siostra-anastazda.pl; Canva/MahirM

Siostra Anastazja ma mistrzowski przepis na sok z aronii. Korzysta z niego pół Polski

29 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przepisy siostry Anastazji podbiły gusta wszystkich Polaków. Teraz czas, aby poznać jej przepis na sok z aronii. Zrób z niego sok, który zachwyci całą twoją rodzinę. Przygotowanie takiego napoju nigdy nie było prostsze.

Siostra Anastazja z kolejnym świetnym przepisem

Siostra Anastazja zaistniała w przestrzeni medialnej dzięki swoim autorskim przepisom, którymi podzieliła się w książkach kucharskich. Sprzedano je w ponad 4 milionach egzemplarzach, co świadczy o tym, że doceniło je wiele czytelniczek i czytelników.

Siostra ze swoim przepisami dodarła także do szerszej masy dzięki stronie internetowej. Umieściła tam przepis na sok z aronii. Przygotowany jej sposobem  smakuje wyjątkowo i co najważniejsze nie jest zbyt słodki. Koniecznie musisz go spróbować, więc poznaj przepis i ugotuj ten owocowy napój.

aronia.jpg
Fot. Canva/honka13
Zawijam szynkę, ser i zioła w ciasto francuskie. Ta kolacja to hit w moim domu

Aronia to podstawa

Najważniejszym składnikiem, jak łatwo się domyślić, jest aronia. Wybierz tę dojrzałą, wtedy sok wyjdzie odpowiednio słodki. Oprócz owocu potrzebne będą także inne składniki. Sprawdź poniższą listę i przygotuj umieszczone na niej produkty. Nie ma ich zbyt wiele, więc sok zrobisz za grosze.

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 2 kg cukru
  • 3 l wody
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • garść liści malin lub wiśni

Przepis na sok z aronii

Aronię probierz i umyj. Następnie przełóż ją do garnka, dodaj umyte liście innych owoców. Wlej wodę i doprowadź całość do zagotowania. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Gdy woda się zabarwi, za przestań gotowania. Sok odstaw na całą noc.

Na drugi dzień przecedź zawartość garnka. Do wywaru wsyp cukier oraz kwasek cytrynowy. Ponownie zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach gotowania zbierz powstałe szumowiny. Gotowy sok przelej do wyparzonych butelkę lub słoików. Poddaj go pasteryzacji i gotowy. Pamiętaj, aby przechowywać go w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź

sok ato.jpg
Fot. Canva/juefraphoto
Ogórki kiszone pleśnieją? Wszystko przez ten błąd, jest niewybaczalny
Ścieram cukinię i wbijam jajka. To mój ulubiony letni obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy