Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad
Sprawdźcie, jak siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Jej prosty pomysł na tani obiad polega na wymieszaniu wytłuczonych ziemniaków z kilkoma dodatkami, uformowaniu kotletów i usmażeniu ich na rumiano. Do tak przygotowanych kotletów doskonale pasuje pikantna surówka na przykład z pora lub z kiszonej kapusty.
Jeśli masz ochotę na bezmięsny obiad, dobrym pomysłem będzie wykorzystanie ziemniaków. Mogą być nawet te, które zostały ci z obiadu z poprzedniego dnia. Dziś mogą zagrać główną rolę w twoim obiedzie.
Gdy wytłuczesz ugotowane ziemniaki i wymieszasz je z kilkoma aromatycznymi dodatkami, które podaje siostra Anastazja, zamienią się w smaczną masę. Uformuj z niej kotlety i usmaż je na rumiano. Przekonasz się, że doskonałe kotlety to nie tylko te schabowe lub mielone.
Przepis siostry Anastazji na kotlety ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 cebula
-
20 dag pieczarek
-
olej
-
2 ząbki czosnku
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia
Przygotowanie kotletów z gotowanych ziemniaków
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, lekko przestudź, wytłucz, wystudź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Pieczarki oczyść, posiekaj, dodaj do cebuli. Przesmaż je, a potem duś, aż odparuje cały płyn.
Do masy ziemniaczanej dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę. Wymieszaj, dopraw.
Z mięsnej masy formuj w dłoniach kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z olejem, aż będą z każdej strony rumiane.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami , a także na kotlety jajeczno-ziemniaczane .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
-
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: „Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji", wydawnictwo WAM