Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad
canva/Geshas

Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad

3 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Jej prosty pomysł na tani obiad polega na wymieszaniu wytłuczonych ziemniaków z kilkoma dodatkami, uformowaniu kotletów i usmażeniu ich na rumiano. Do tak przygotowanych kotletów doskonale pasuje pikantna surówka na przykład z pora lub z kiszonej kapusty.

Jeśli masz ochotę na bezmięsny obiad, dobrym pomysłem będzie wykorzystanie ziemniaków. Mogą być nawet te, które zostały ci z obiadu z poprzedniego dnia. Dziś mogą zagrać główną rolę w twoim obiedzie.

Gdy wytłuczesz ugotowane ziemniaki i wymieszasz je z kilkoma aromatycznymi dodatkami, które podaje siostra Anastazja, zamienią się w smaczną masę. Uformuj z niej kotlety i usmaż je na rumiano. Przekonasz się, że doskonałe kotlety to nie tylko te schabowe lub mielone.

Przepis siostry Anastazji na kotlety ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 20 dag pieczarek

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

Przygotowanie kotletów z gotowanych ziemniaków

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, lekko przestudź, wytłucz, wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Pieczarki oczyść, posiekaj, dodaj do cebuli. Przesmaż je, a potem duś, aż odparuje cały płyn.

Do masy ziemniaczanej dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki, a także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę. Wymieszaj, dopraw.

Z mięsnej masy formuj w dłoniach kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z olejem, aż będą z każdej strony rumiane.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami , a także na kotlety jajeczno-ziemniaczane .

tłuczone ziemniaki
canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: „Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji", wydawnictwo WAM

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy