Siostra Anastazja zdradziła recepturę na grzyby marynowane. Największy hit wśród przetworów
Marynowane grzyby są pysznym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty i jako przekąska. Siostra Anastazja zdradziła recepturę na zimowe przetwory, które wychodzą za każdym razem. Poznaj najlepszy przepis na marynowane grzyby.
Grzyby marynowane to jedne z lepszych przetworów na zimę. Grzyby smakują wyśmienicie i są bardzo aromatyczne. Sekretem idealnych grzybów jest zalewa i sposób przygotowania. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować prawdziwki, czy pieczarki, zrób je według przepisu siostry Anastazji, a każdy będzie zachwycony.
Zawsze dokładnie umyj i sparz słoiki przed przygotowywaniem marynowanych grzybów. Słoiki muszą być niemal sterylne, w przeciwnym wypadku bakterie namnożą się i zepsują całe przetwory. Marynowane grzyby należy również pasteryzować, dzięki czemu będą smaczne i świeże przez wiele miesięcy.
Do przygotowania zalewy wykorzystaj wodę filtrowaną. Jeśli nie posiadasz filtrów, wodę z kranu wlej do garnka i odstaw na 24 godziny. W ten sposób pozbędziesz się chloru i innych substancji, które zmienią smak marynowanych grzybów i mogą sprawić, że przetwory się zepsują.
Najlepsza receptura na grzyby marynowane, siostra Anastazja zdradziła swój przepis
Składniki:
-
1 kg ulubionych grzybów
-
po 2 liście laurowe na słoik
-
po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik
Składniki na zalewę:
-
2 szklanki wody filtrowanej
-
2 łyżki soli
-
2 szklanki octu 6%
-
7 łyżek cukru
Jak zrobić najsmaczniejsze grzyby marynowane? Będą idealnym dodatkiem do zimnej płyty i sałatek
Grzyby umyj, oczyść. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy będzie wrząca, wrzuć do niej grzyby i gotuj pół minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
Do wyparzonych słoików włóż liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier, sól i ocet, wymieszaj. Gdy przyprawy się rozpuszczą, dodaj grzyby i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.
Grzyby przełóż do słoików, zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez około 10 minut, następnie odstaw je, żeby ostygły . Zimne słoiki wstaw do spiżarni.
Marynowane grzyby będą idealnym dodatkiem do sałatek, np. leśnej polany . Grzyby w occie to również wyśmienity dodatek do zimnej płyty i mięsnych dań z grilla, np. soczystej karkówki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
-
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa
Źródło: haps