Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna i efektowna kultowa sałatka "Leśna polana" z marynowanymi grzybami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.01.2022 01:00

Pyszna i efektowna kultowa sałatka "Leśna polana" z marynowanymi grzybami

sałatka
Kadr z filmu zamieszczonego na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na You Tube

Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę? Możesz przygotować kultową sałatkę „Leśna polana". Ma dodatek marynowanych grzybów i jest nie tylko pyszna, ale też efektowna. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach w gronie znajomych.

Sałatki są doskonałe na imprezową przekąskę. Nie ma przy nich dużo pracy, a każdy co rusz chętnie po nie sięga. Są bowiem lekkie i smaczne, bo kryją w sobie wiele lekkich i pysznych składników.

Sałatka „Leśna Polana" jest sałatką warstwową. Przekłada się w niej warstwami wiele składników o przeróżnych smakach. Możecie łatwo zmodyfikować jej smak, wymieniając niektóre składniki. Do sałatki tej możecie dodać też żółty ser, fasolkę z puszki, czy groszek. Sposób przyrządzenia sałatki możesz zobaczyć na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Pyszna i efektowna kultowa sałatka „Leśna polana" z marynowanymi grzybami

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka

  • przyprawa do kurczaka

  • 2 łyżki oleju

  • 5 ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 słoik selera konserwowego

  • 2 słoiki marynowanych pieczarek

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 3 ogórki konserwowe

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 szklanka majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki

Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka, usmaż na oleju.

Ziemniaki i marchew wyszoruj, ugotuj na miękko. Wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Kukurydzę, seler i pieczarki osącz z zalewy. Seler posiekaj.

Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też ogórki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.

Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Dno wyłóż pieczarkami, kładąc je kapeluszami do dołu. Posyp je szczypiorkiem, wyłóż warstwę marchwi, oprósz solą i pieprzem, posmaruj majonezem.

Wyłóż kawałki kurczaka, posyp pokrojonymi ogórkami, selerem i kukurydzą. Posmaruj warstwą majonezu, posyp posiekanym jajkami, oprósz solą i pieprzem, przykryj warstwą majonezu.

Połóż warstwę ziemniaków, oprósz je solą i pieprzem. Wierzch sałatki posmaruj majonezem. Tortownicę z sałatką wstaw na kilka godzin do lodówki.

Następnego dnia przykryj sałatkę talerzem i obróć razem z tortownicą. W ten sposób łatwo przełożysz sałatkę na talerz.

Jeśli chcesz poznać inne przepisy na sałatki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na sałatkę z burakiem, a także na sałatkę gyros.

pieczarki marynowane
pieczarki marynowane

Źródło zdjęcia: canva/pilip76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram