Magda Gessler robi pomidorówkę inaczej niż wszyscy. Gwiazda pomija 1 etap, jej słowa mogą wywołać konsternację
Magda Gessler robi pomidorówkę inaczej niż wszyscy, jednak to właśnie zupa jej przepisu jest najbardziej aromatyczna i pełna smaku. Gessler nie zabiela pomidorowej i dodaje do niej sok z kiszonej kapusty. Poznaj przepis na zupę pomidorową przepisu znanej restauratorki.
Magda Gessler w kuchennych rewolucjach zdradziła swój patent na pełną smaku zupę pomidorową. Zwykle pomidorówkę zabielamy śmietaną, Gessler odchodzi od tego sposobu. Do zupy dodaje jednak niecodzienny składnik i gotuje ją na wywarze z żeberek wieprzowych. Co restauratorka powiedziała o pomidorówce swojego autorstwa?
- Oszalałam na punkcie pomidorowej, ale robię ją specyficznie, bo na żeberkach cielęcych i z dużą ilością warzyw. Na kilogram żeberek daję dużego selera, cztery pory, osiem marchewek i sześć pietruszek, ćwierć kapusty włoskiej, pęczek pietruszki i koperku. Gotuję bardzo powoli, rosół jest intensywny i jednocześnie delikatny - powiedziała Magda Gessler w rozmowie z czasopismem Przyjaciółka, przytaczanej na stronie Kuchennych Rewolucji.
- Potem go odcedzam i zbieram tłuszcz. Następnie zakwaszam kwasem z kiszonej kapusty i dorzucam uduszone z odrobiną masła świeże pomidory. Nie zagęszczam, broń Boże, śmietaną. Ubijam ją - jest jej wtedy mniej, i łyżkę śmietany kładę na wierzch, do tego sporo kopru - dodała restauratorka. Takie słowa mogą przyprawić o konsternację. Wszakże niemal każdy smakosz stawia na dodatek w postaci śmietany.
Zupa pomidorowa przepisu Magdy Gessler ma rewelacyjny smak. Gotujący się ponda godzinę wywar na żeberkach z dużą ilością warzyw rosołowych ma rewelacyjny aromat i jest doskonałą bazą do zupy. Bardzo ważne jest również odpowiednie przygotowanie pomidorów.
Nigdy nie dodawajmy koncentratu pomidorowego i pomidorów z puszki. Świeże, soczyste pomidory podsmażone na maśle z czosnkiem to gwarancja najlepszego smaku. Gessler do zupy dodaje również odrobinę soku z kiszonej kapusty, który podkręca aromat całego dania.
Przepis Magdy Gessler na pomidorówkę na żeberkach i bez grama śmietany
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
por
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
400 g dojrzałych, słodkich pomidorów
50 ml soku z kapusty kiszonej
natka pietruszki
2 łyżki masła
cukier
sól, pieprz
makaron do podania
Jak Magda Gessler robi pomidorówkę? Takiej pomidorowej jeszcze nie jadłeś
Żeberka umyj, oczyść, przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj opaloną nad ogniem cebulę, marchewki, pietruszkę, natkę pietruszki, seler, por.
Wywar gotuj pod przykryciem przez około godzinę, musi się dosłownie lekko pyrkać. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj czosnek. Czosnek zeszklij na maśle, dodaj pomidory, oprósz je cukrem i smaż przez kilka minut.
Gdy wywar będzie gotowy, przecedź go przez sito, następnie dodaj sok z kapusty, przygotowane pomidory i gotuj jeszcze chwilę. Pomidorówkę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem. Podaj z ugotowanym makaronem, smacznego.
Magda Gessler ma swoje sposoby, aby domowe potrawy smakowały fantastycznie. Ugotuj również zupę grzybową oraz tradycyjną ogórkową przepisu Gessler, będą przepyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszne placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 100 razy lepsze od klasycznych
Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa
Źródło: kuchennerewolucje