Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na sałatkę jarzynową. 1 składnik robi wielką różnicę
Sałatka jarzynowa jest jedną z tradycyjnych potraw, które możemy skosztować podczas świątecznej wieczerzy. Siostra Anastazja do tego szczególnego dania dodaje 1 niestandardowy składnik. Marynowane pieczarki zapewniają jej lekko pikantny, octowy smak. Charakter tak przyrządzonej sałatki jarzynowej podbił już niejedno serce.
W gąszczu przepisów na sałatkę jarzynową łatwo się zagubić. Aby mieć gwarancję wyważonego smaku warto zdać się na recepturę popularnej zakonnicy. Siostra Anastazja proporcje w swojej sałatce jarzynowej ma dopracowane do perfekcji.
Przepis na wyjątkową sałatkę jarzynową
Składniki:
-
5-6 ziemniaków
-
4-5 marchewek
-
3 pietruszki
-
1 średni seler
-
3-4 ogórki kiszone
-
4 jaja
-
1 cebula czerwona
-
1 puszka groszku zielonego
-
1 mały słoik pieczarek konserwowych
-
1 mały słoik majonezu
-
sól
-
pieprz
Jak przyrządzić sałatkę jarzynową z przepisu siostry Anastazji?
Warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej obierz, ugotuj i pokrój w kostkę . Pozbawione skórki ziemniaki ugotuj do miękkości i pokrój w kawałki porównywalne do pozostałych składników. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj na twardo jajka .
Ogórki kiszone do sałatki jarzynowej obierz i razem z pieczarkami pokrój je na drobne kawałki . Jajka na twardo pozbaw skorupek. Pokrój je w kostkę o boku ok. 1 cm .
Składniki na sałatkę jarzynową połącz w dużej misce . Dorzuć do nich odsączony z zalewy groszek konserwowy . Na koniec do sałatki dołóż też posiekaną cebulę .
Do wymieszanej sałatki jarzynowej dodaj majonez , dopraw całość do smaku za pomocą soli i pieprzu. Wierzch potrawy udekoruj przed podaniem natką pietruszki .
Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje po kilku godzinach od przyrządzenia , kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą. Sprawdź, co Tomasz Strzelczyk dodaje do sałatki zamiast konserwowego groszku . Nie mniej pyszny zamiennik ma w sałatce kiszony ogórek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcina receptura na staropolski krem grzybowy. Wielka konkurencja dla tradycyjnej grzybowej
-
Boisz się, że galareta do karpia wyjdzie mętna? Zawsze pamiętaj o ważnej zasadzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: stronakuchni