Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał, jak robi sałatkę jarzynową. Unika groszku konserwowego, ma lepszy patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.11.2022 18:08

Strzelczyk pokazał, jak robi sałatkę jarzynową. Unika groszku konserwowego, ma lepszy patent

sałatka jarzynowa strzelczyk
Canva / ElenaPhoto ; screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk wziął na warsztat królową polskich stołów. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej, która już za kilka tygodniu zagości w naszych domach. Sprawdź jaki sposób na tę potrawę ma znany i lubiany miłośnik gotowania.

Sałatka jarzynowa w wykonaniu popularnego kucharza wyróżnia się jednym detalem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, w swoim przepisie nie używa groszku konserwowego, a mrożonego. Takie warzywo wystarczy zalać na kilka chwil wrzątkiem, a następnie przepłukać na sicie pod zimną wodą. Jego smak według Strzelczyka jest bezdyskusyjnie najlepszy.

Przepis na sałatkę jarzynową Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • mały por

  • 1 duże jabłko

  • 5 jajek

  • 1 szklanka groszku

  • 4 duże ogórki kiszone

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka musztardy

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę jarzynową sposobem Tomasza Strzelczyka?

Przygotuj warzywa do sałatki jarzynowej. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je z wody i odstaw do ostudzenia. Pamiętaj, że warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Przestudzone warzywa do sałatki jarzynowej pokrój w kostkę. Tak samo postąp z ogórkami kiszonymi. Białą część pora przekrój na 4 części i dość drobno posiekaj. Wszystkie produkty przekładaj do dużej miski.

Jajka ugotuj na twardo i pozbaw je skorupek. Jabłko umyj i obierz ze skórki. Oba składniki pokrój w kostkę do dodaj do miski z sałatką jarzynową. Na koniec wsyp do niej również szklankę rozmrożonego groszku.

W osobnej miseczce przygotuj sos do sałatki jarzynowej. W tym celu wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie sos wlej do miski z pokrojonymi składnikami.

Sałatkę jarzynową dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj ją folią spożywczą i odstaw na klika godzin do lodówki. Po tym czasie potrawa gotowa jest do podania. Swój patent na sałatkę ma również znana restauratorka. Sałatka z rybnym dodatkiem zaskoczy niejednego smakosza.

Canva / roberto bucci
Canva / roberto bucci

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA