Smakosze.pl Porady Siostra zawsze źle smażyła wątróbkę. Przypomniałem jej o pierwszym kroku, teraz wychodzi idealna
Fot. Shutterstock/ffolas

Siostra zawsze źle smażyła wątróbkę. Przypomniałem jej o pierwszym kroku, teraz wychodzi idealna

7 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno wiesz, jak smażyć wątróbkę? Choć wydaje się, że przygotowanie tego mięsa jest łatwe, prawda okazuje się druzgocącą - każdy z nas robił to źle. Poznaj genialny sposób, a wątróbka będzie miała doskonały smak i miękkość.

Wątróbka w mleku gwarancją smaku

Wątróbka to dla wielu wyborny przysmak, który cieszy się ogromną popularnością. W dodatku jest na tyle zdrowa, że warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Aby mięso podane na obiad zachwyciło wszystkich, ważne jest to, jak jest przygotowywane.

Nie wystarczy podsmażyć go z cebulą. Okazuje się, że wymoczona wątróbka w mleku jest nie do pobicia. Tylko dzięki tej czynności mięso będzie miało idealny smak. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.

wą tró bka.jpg
Fot. Canva/Karisssa
Książulo sprawdził fast food uważany za najlepszy w Polsce. Sprawę postawił jasno

Wątróbka, mleko i kilka przypraw

Zanim dowiesz się, jak przygotować wątróbkę, musisz dowiedzieć się także, jakie mięso wybrać. W sklepach mięsnych najczęściej sprzedaje się podroby drobiowe, ale tymi najlepszymi są cielęce i wołowe. Jeżeli masz możliwość, kup właśnie wątróbkę tego rodzaju. Kiedy już kupisz właściwe mięso, przygotuj także mleko, cebulę, mąkę, olej oraz podstawowe przyprawy, takie jak pieprz i sól. To wystarczy, aby przyrządzić znakomite danie.

Jak smażyć wątróbkę?

Przygotowanie wątróbki rozpocznij od jej dokładnego umycia, a następnie oczyść ją z błon i żyłek. Przełóż do miski i zalej mlekiem. Mięso odstaw na minimum pół godziny. W tym czasie przygotuj pozostałej składniki.

Cebulę obierz i drobno pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę. Wątróbkę wyciągnij z mleka, a następnie obtocz w mące. Ułóż ją na patelni i smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z jednej strony. Pod koniec smażenia przypraw ją pieprzem i solą. Wątróbkę podawaj na obiad z ziemniakami i dobrą surówką.

gotowa wąt®óbka.jpg
Fot. Canva/Zoe Angelica's Images
Już teraz robię bigos na Wszystkich Świętych. Mam go z głowy dzięki 1 zasadzie
Zrobiłam na próbę sernik z pianką. W tym roku podam go na Wszystkich Świętych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy