Siostra zawsze źle smażyła wątróbkę. Przypomniałem jej o pierwszym kroku, teraz wychodzi idealna
Czy na pewno wiesz, jak smażyć wątróbkę? Choć wydaje się, że przygotowanie tego mięsa jest łatwe, prawda okazuje się druzgocącą - każdy z nas robił to źle. Poznaj genialny sposób, a wątróbka będzie miała doskonały smak i miękkość.
Wątróbka w mleku gwarancją smaku
Wątróbka to dla wielu wyborny przysmak, który cieszy się ogromną popularnością. W dodatku jest na tyle zdrowa, że warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Aby mięso podane na obiad zachwyciło wszystkich, ważne jest to, jak jest przygotowywane.
Nie wystarczy podsmażyć go z cebulą. Okazuje się, że wymoczona wątróbka w mleku jest nie do pobicia. Tylko dzięki tej czynności mięso będzie miało idealny smak. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.
Wątróbka, mleko i kilka przypraw
Zanim dowiesz się, jak przygotować wątróbkę, musisz dowiedzieć się także, jakie mięso wybrać. W sklepach mięsnych najczęściej sprzedaje się podroby drobiowe, ale tymi najlepszymi są cielęce i wołowe. Jeżeli masz możliwość, kup właśnie wątróbkę tego rodzaju. Kiedy już kupisz właściwe mięso, przygotuj także mleko, cebulę, mąkę, olej oraz podstawowe przyprawy, takie jak pieprz i sól. To wystarczy, aby przyrządzić znakomite danie.
Jak smażyć wątróbkę?
Przygotowanie wątróbki rozpocznij od jej dokładnego umycia, a następnie oczyść ją z błon i żyłek. Przełóż do miski i zalej mlekiem. Mięso odstaw na minimum pół godziny. W tym czasie przygotuj pozostałej składniki.
Cebulę obierz i drobno pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę. Wątróbkę wyciągnij z mleka, a następnie obtocz w mące. Ułóż ją na patelni i smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z jednej strony. Pod koniec smażenia przypraw ją pieprzem i solą. Wątróbkę podawaj na obiad z ziemniakami i dobrą surówką.