Smakosze.pl Produkty Skażone grzyby w Niemczech
canva/Alice Vacca

Skażone grzyby w Niemczech

14 października 2021

Grzyby leśne rosnące na terenie Niemiec nadal są skażone radioaktywnie. W minionym tygodniu Niemiecki Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności podał do wiadomości, że grzyby „pamiętają” katastrofę reaktora jądrowego w Czarnobylu. Eksperci w komunikacie podkreślili, że dla niedoświadczonych grzybiarzy niebezpieczna może być zarówno zawartość promieniotwórczych pierwiastków , jak i pomyłka w ocenie czy dany grzyb jest jadalny.

Grzyby leśne w Niemczech „pamiętają" o Czarnobylu

Jak podano do wiadomości publicznej, aż 70 z 74 zbadanych próbek dzikich grzybów było skażonych radioaktywnie . Stężenie radiocezu zaobserwowane w skarbach lasu badanych w latach 2015-2021 było wyższe w porównaniu do produktów rolnych.

Choć w żadnej z próbek zawartość cezu-137 nie przekraczała normy, eksperci podkreślili, że należy zachować ostrożność . Nałożone ograniczenia dotyczą bowiem jedynie produktów wprowadzonych do obrotu.

Badania nie obejmowały zatem grzybów zbieranych w celach konsumpcyjnych. Dlatego też według specjalistów trzeba być pewnym pochodzenia grzybu, nim się go zje i zrezygnować z grzybobrania, jeśli ma się jakiekolwiek wątpliwości .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Warto podkreślić, że przewidywania ekspertów dotyczące stężenia radioaktywnych pierwiastków nie są optymistyczne — będzie ono spadać bardzo powoli z biegiem lat. Należy więc liczyć się z ryzykiem zatrucia jeszcze przez długi czas, zwłaszcza w przypadku grzybów pochodzących z południowych Niemiec.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przydatnych informacji o grzybach. W tym artykule podpowiadamy jak przechowywać zebrane okazy . Tu natomiast przybliżamy metody ich suszenia .

Grzyby leśne
Grzyby leśne

Źródło zdjęcia: canva/thomaszsebok

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: next.gazeta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy