Kupiłeś, natychmiast wyrzuć. Sanepid wycofuje herbatę czołowego polskiego producenta
Herbata towarzyszy nam na co dzień. Jednak właśnie teraz musimy zajrzeć do naszych kuchennych szafek. Jeśli jest w nich ta herbata, natychmiast trzeba się jej pozbyć. Sanepid ostrzega i apeluje do konsumentów.
Herbata przed, którą ostrzega Sanepid
Po herbatę sięgamy dla smaku, zdrowia i po to, by się rozgrzać. Jednak warto przyjrzeć się produktowi, z którego tak chętnie korzysta wielu z nas. Wszystko dlatego, że Główny Inspektorat Sanitarny właśnie wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Na stronie gov.pl pojawił się komunikat, w którym czytamy:
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu nadchloranów w herbatce ziołowej
W opublikowanym komunikacie pojawia się również informacja o tym, że produkt o podanych numerach partii może stanowić zagrożenie dla konsumentów. Do takich wniosków doszli eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego- Państwowego Instytutu Badawczego.
Herbatka ziołowa z nadchloranami
Na stronie gov.pl podano szczegóły, które dotyczą groźnego dla zdrowia konsumentów produktu. Jeśli posiadamy herbatkę ziołową Morwa biała o numerach podanych poniżej i z tych partii, należy natychmiast produkt wyrzucić.
Produkt: Morwa biała Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek x 2 g)
Producent: Herbapol- Lublin S.A., Diamentowa 25, 20-471 Lublin
Numer partii: L/0234/B18
Data minimalnej trwałości: 07.2026
oraz
Numer partii: L0264/B23
Data minimalnej trwałości: 08.2026
Skutki uboczne nadchloranów
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że producent podjął na celu działania, które mają na celu wycofanie produktu z rynku. Natomiast organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu. Czym są nadchlorany? To związki chemiczne, które są solami lub estrami kwasu nadchlorowego.
Od kilku lat obserwuje się wzrost zanieczyszczenia tymi związkami warzyw, owoców i wody pitnej. Ich wysokie stężenie ma negatywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy przez hamowanie wchłaniania jodu. Wedle niektórych badań związki te wpływają także na poziom inteligencji u potencjalnego potomstwa. Pisaliśmy, czego nie jeść po 50. roku życia. Radziliśmy, by ograniczyć spożycia sera żółtego na co dzień.
Źródło: gov.pl