Skwarki - jak je zrobić idealnie?
Libortom, Getty Images Signature

Jak zrobić idealne skwarki? Nie popełniaj popularnego błędu

Skwarki wspaniale pasują do ziemniaków, pierogów oraz wielu innych dań. Niestety, podczas smażenia ich bardzo łatwo zepsuć finalny efekt, przez złą kontrolę nad ogniem. Gaz musi być idealnie wypośrodkowany, aby tłuszczyk mógł się wytopić, a skwarki stały się chrupiące.

Skwarki nadają potrawom treściwości, chrupkości oraz niepowtarzalnego smaku, którego w żaden inny sposób nie można uzyskać. Wieprzowy tłuszcz jest bowiem pełen charakterystycznego aromatu, który doskonale podkreśla inne dania.

Skwarek nie może zabraknąć w żadnym żurku, bigosie, pierogach czy ziemniakach - ich dodatek dopełnia je, a jedzenie czyni znacznie przyjemniejszym. Jeśli nie wiesz jak przygotować je w odpowiedni sposób, poniżej wszystko wyjaśniamy.

Skwarki więcej nie będą problemem

Wydawać by się mogło, że aby je przygotować, wystarczy boczek czy słoninę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i smażyć do momentu,. gdy większość tłuszczu wytopi się. Niestety, cały proces nie jest tak banalnie prosty, ponieważ błąd można popełnić już na samym początku.

Krojąc słoninę lub boczek, należy zachować odpowiednią wielkość pokrojonych kawałków. Gdy będą zbyt małe, spalą się, bądź nic z nich nie zostanie. Gdy będą zbyt duże, nie wytopi się z nich wystarczająco dużo tłuszczu i w środku będą miękkie. Ich wielkość musi być idealnie wypośrodkowana.

Wlej do wody odrobinę, a jajka w ogóle nie będą pękać podczas gotowaniaWlej do wody odrobinę, a jajka w ogóle nie będą pękać podczas gotowaniaCzytaj dalej

Ważne jest także wrzucenie ich na zimną patelnie. Rosnąca powoli temperatura wspaniale rozpocznie wytapianie, z kolei szok termiczny, jaki może pojawić się podczas wrzucenia ich na nagrzany metal, zamknie pory i nie wytopi się zbyt dużo tłuszczu.

Najważniejszym aspektem jest jednak wielkość płomienia. Zbyt duży, mięso spali się. Zbyt mały, proces trwać będzie praktycznie wieczność. Kluczem do sukcesu jest ogień średni, który optymalizuje zarówno czas smażenia, jak i temperaturę.

Co zrobić z tłuszczem ze skwarek?

Smalec zrobiony według domowej receptury przypomina smaki z dzieciństwa. Najlepiej smakuje z chlebkiem, solą i ogórkiem kiszonym. Warto go dlatego zlać do słoika i przechowywać w lodówce. Taki tłuszcz świetnie sprawdza się także podczas smażenia kotletów schabowych.

Chcesz zapoznać się z kulinarnymi poradami? Tutaj zdradzamy czy można odkroić od pomidora spleśniała część. W tym artykule poruszamy temat odpowiedniego wyciskania czosnku.

Wieprzowy tłuszcz nadaje im bowiem znacznie intensywniejszego smaku, który jest tak niepowtarzalny, że nigdy więcej nie będziesz chciał robić schabowych inną metodą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: polki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł