Smakosze.pl Przepisy Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka
canva/atlasstudio

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

26 listopada 2022

Śledzie przed przyrządzeniem zazwyczaj moczy się w wodzie lub w mleku. Korzystając z maślanki, można jednak uzyskać znacznie lepsze efekty. Nabiał świetnie zastąpi ocet w marynacie i nada śledziom przyjemnej kruchości. Musicie spróbować — ten smak jest niezapomniany.

Jeśli szukacie patentu na lekką, a jednocześnie lekko kwaśną marynatę do śledzi, maślanka będzie pomocna . Nabiał wystarczy połączyć z kilkoma przyprawami, by całość nabrała niesamowitego aromatu. Tak delikatnego przysmaku dawno nie jedliście. Skusicie się?

Przepis na wyborne śledzie w maślance

Składniki:

  • 400 g filetów z solonych śledzi

  • 100 ml maślanki

  • 100 ml wody

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego

  • 3-5 ziaren kolendry (można pominąć)

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić śledzie w maślance? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od wymoczenia śledzi — to pozwoli nam usunąć z nich nadmiar soli. Rybę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. W tym czasie 2-3 razy zmieniamy płyn.

Na koniec śledzie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przenosimy je do miski, po czym wlewamy wodę oraz maślankę. Dodajemy przyprawy i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą najsmaczniejsze po kilku godzinach marynowania. Podajemy je z chlebem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne śledzie. Spróbujcie nietypowej wersji w curry inspirowanej skandynawskim przepisem. Być może też spodoba wam się patent na znakomitą sałatkę z burakami i dodatkiem pysznej słodkowodnej ryby.

Śledzie w maślance są pyszne
canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy