Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler do jajecznicy dodaje 1 aromatyczny składnik. Trudno oprzeć się takiemu śniadaniu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.11.2022 07:50

Gessler do jajecznicy dodaje 1 aromatyczny składnik. Trudno oprzeć się takiemu śniadaniu

Gessler do jajecznicy dodaje 1 aromatyczny składnik. Trudno oprzeć się takiemu śniadaniu
Screen z filmu pochodzi z kanału Magda Gessler na YouTube, canva/Madeleine_Steinbach

Jajecznica z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler jest aksamitna, kremowa i pełna smaku. Kultowe śniadanie w jesiennej odsłonie z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanego szczypiorku dosłownie rozpływa się w ustach. Jajecznica z pieczarkami nie ma sobie równych.

Jajecznica jest jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Jest prosta w przygotowaniu i mogę dowolnie łączyć jajka z innymi produktami, uzyskując pożywne i smaczne danie. Jesienią lubię sięgać po aromatyczne dodatki, jak grzyby. Jajecznica z pieczarkami i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.

Pieczarki są świetnym dodatkiem do smażonych jajek. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na kultowe danie, które zachwyca konsystencją. Restauratorka do jajecznicy dodaje również odrobinę kwaśnej śmietany. Ten składnik sprawia, że jajecznica jest jeszcze bardziej puszysta, kremowa i aksamitna.

Niektórzy najpierw podgrzewają śmietanę na patelni, dopiero później dodają jajka. Magda Gessler miesza produkt z jajkami i od razu smaży. To prosty trik, dzięki któremu jajka nie są przypalone i zbyt mocno ścięte.

Puszysta jajecznica z pieczarkami z przepisu Gessler

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • 250 g pieczarek

  • cebula

  • szczypiorek

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

Jak zrobić aromatyczną jajecznicę na śniadanie? Magda Gessler zdradza swój patent

Jajka wbij do miski i wymieszaj dokładnie ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Pieczarki umyj i pokrój na małe kawałki. Posiekaj szczypiorek i cebulę.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, dopraw szczyptą soli i pieprzu i smaż, aż woda całkowicie odparuje. Wlej jajka i smaż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajecznicę oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Pomysł na równie smaczne i pożywne śniadanie? Omlet z szynką. Jesienią koniecznie wypróbuj śniadanie na słodko- tu poznasz przepis na placki z dynią i bananem. Są idealne na dobry początek dnia dla każdego łasucha.

jajecznica
canva/PiraPora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: