Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak
Lubicie śledzie w lekkim sosie na bazie śmietany? Dorzućcie do nich nieco pora, a przysmak nabierze charakteru. Wyraziste warzywo doskonale współgra z kremowym nabiałem i sprawia, że ryba smakuje jeszcze lepiej.
Śledzie w śmietanie są jednym z klasyków kuchni polskiej. Delikatnie słona ryba w połączeniu z kremowym, dobrze doprawionym sosem śmietanowymi skusi niejednego smakosza. Dodając do klasycznej wersji pora, sprawimy, że będzie jeszcze smaczniejsza. Spróbujecie?
Przepis na pyszne śledzie w śmietanie
Składniki:
-
3-4 kawałki śledzia np. à la matias
-
1 niezbyt duże, słodkie jabłko
-
6 cm kawałek białej części pora
-
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
-
200 g śmietany 18% lub sojowego odpowiednika
-
pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić śledzie w śmietanie? Dodatek pora sprawi, że będą wyśmienite
Śledzie moczymy , by pozbyć się nadmiaru soli. Kroimy w cienkie paski. Jabłko starannie myjemy, usuwamy skórkę oraz gniazdo nasienne. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do dużej miski.
Owoc zalewamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Pora płuczemy i kroimy go w talarki. Warzywo umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy go do miski z jabłkiem.
Śmietanę lub produkt sojowy doprawiamy pieprzem. Dodajemy ją do śledzi i przenosimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne śledzie. Koniecznie spróbujcie sałatki z dodatkiem buraczków . Sprawdźcie też pełną charakteru odsłonę z imbirem i miodem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
-
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie