Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku
Próbowaliście kiedyś śliwek w occie? Słodko-kwaśny chrupiący rarytas może stanowić świetną przekąskę. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs sałatek czy gulaszy. Przyrządza się go niezwykle prosto — warto spróbować. Pokochacie ten smak.
Receptura na domowe śliwki w occie nie jest skomplikowana. Oczyszczone owoce zalewa się aromatycznym, słodkim płynem i odstawia na dobę. Po tym czasie po prostu przenosimy je do słoika i zamykamy. Smakiem będziemy mogli cieszyć się przez całą zimę, a zlany płyn dodamy do niejednego dania.
Przepis na wyborne śliwki w occie
Składniki:
-
2,5 kg twardych śliwek, najlepiej węgierek
-
750 g cukru
-
500 ml octu spirytusowego
-
pół łyżeczki goździków
-
1 płaska łyżeczka cynamonu
Jak zrobić śliwki w occie? Cudowny dodatek do dań nie ma sobie równych
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki Umieszczamy je w dużym garnku. Do osobnego naczynia wlewamy ocet. Wsypujemy też cukier, cynamon i goździki. Zagotowujemy i mieszamy.
Wrzącą mieszanką zalewamy owoce i przykrywamy je pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie 2-3 razy je mieszamy. Owoce odcedzamy na sicie, delikatnie je dociskając, by uwolnić jak najwięcej płynu, a jednocześnie przesadnie ich nie miażdżyć.
Śliwki przenosimy do słoików, a wierzch posypujemy cukrem. Na słoik o pojemności około 300 ml wystarczą 2 łyżki. Naczynia zamykamy i odstawiamy. Nie pasteryzujemy. Zlany ocet przelewamy natomiast do butelek i odstawiamy w ciemnie miejsce, by nie utracił koloru. Będzie doskonały do sosów.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyroby z wykorzystaniem octu. Polecamy m.in. przygotowanie doskonałych marynowanych grzybków oraz idealnych do serów gruszek w occie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda
-
Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
-
Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie