Smakosze.pl Przepisy Słodko-kwaśne śledzie salsa
pixabay.com

Słodko-kwaśne śledzie salsa

25 kwietnia 2021
Autor tekstu: Agnieszka Woźniak

Śledzie salsa - na święta i na co dzień

Śledzie od stuleci gościły na stołach, przede wszystkim ze względu na ich niską cenę i dostępność. Łowi się je w Polsce, Anglii, Holandii i krajach skandynawskich. Mimo, że kojarzą się głównie ze świętami lub zagryzką do alkoholu, warto jeść je dużo częściej. Ryby te są bogate w witaminy i składniki odżywcze, są również źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych OMEGA 3.

Śledzie - właściwości odżywcze

Śledzie to pyszne, zdrowe i popularne w Polsce ryby. Regularne jedzenie śledzi poprawia pamięć, wzmacnia serce i wzrok. Zawierają dużo witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod, a dodatkowo są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych oraz regulują poziom cukru we krwi. Dobrze działają również na włosy, skórę i paznokcie. Śledzie są bogate w kwas EPA, który zapobiega chorobom serca, reguluje ciśnienie krwi, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i zwiększa odporność organizmu.

Przepis na śledzie salsa

To łatwy, szybki i niedrogi przepis na śledzie salsa. Głównym składnikiem są oczywiście śledzie  w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z dodatkiem papryki i marchewki. Sos do śledzi przygotowany jest na bazie koncentratu pomidorowego i pikantnego ketchupu. Na początku śledzie odsalamy, a następnie kroimy na kawałki i zalewamy octem i miodem. Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i aromatycznymi ziołami, dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup oraz ocet ze śledzi, a następnie wszystko łączymy. Śledzie salsa należy włożyć na minimum 12 godzin do lodów, ale najlepiej będa smakować po dwóch dniach.

Śledzie salsa - SKŁADNIKI (na osiem porcji)

10 płatów śledziowych (1 kg)1/4 szklanki octu 10% lub octu winnego1 cebula10 łyżek oleju roślinnego1 listek laurowy2 ziela angielskie1 marchewka1 papryka2 ząbki czosnku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka cukru200 g koncentratu pomidorowego4 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki miodu

Śledzie salsa - PRZYGOTOWANIE

W misce umieszczamy śledzie i zalewamy zimną wodą, aby wypłukać je z soli . Po 10 minutach odlewamy słoną wodę i wlewamy świeżą. Czynność tę powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Na koniec próbujemy kawałek ryby, aby sprawdzić czy śledzie są już odpowiednio wypłukane z soli. W razie potrzeby płukamy jeszcze raz. Na koniec osuszamy i kroimy na kawałki o długości około dwóch centymetrów.

Kawałki śledzia wkładamy do plastikowej lub szklanej miski, zalewamy octem, dodajemy 2 łyżki miodu. Odstawiamy na około 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a pozostałą część kroimy w paski.

Na wysmarowanej z oliwek lub olejem patelni  szklimy przez około 5 minut pokrojona cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, regularnie mieszając.

Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, wlewamy dodatkowe 2 łyżki oleju i ponownie smażymy przez około 3 minuty.

Dodajemy starty czosnek i zioła prowansalskie, mieszamy i smażymy przez około 2 minuty do czasu, aż warzywa zmiękną.

Dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, ketchup oraz wlewamy ocet z miski ze śledziami. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Na koniec mieszamy z sześcioma łyżkami oleju.

Salsę dokładnie mieszamy ze śledziami. Całość wstawiamy do lodówki. Potrawa ta najlepsze będzie po około dwóch dniach, gdy składniki się ,,przegryzą”, ale wystarczy 12 godzin.

Śledzie salsa mogą być przechowywane w lodówce do około dwóch tygodni.

Śledzie na wiele sposobów

Co jeszcze możemy zrobić ze śledzi? Pomysłów jest naprawde dużo. Możemy zrobić na przykład tradycyjne, wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem, śledzie pod pierzynką z majonezu i warzyw, śledzie po kaszubsku, czyli pyszna pastę sledziową, marynowane śledzie na ostro, tatar ze śledzia albo złote śledzie w winie. Koniecznie poeksperymentujcie!

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy