Zawiń wszystko w folię i podgrzej w garnku. Domowy salceson to hit

Domowe posiłki to zdecydowanie znakomity wybór. Satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu lub przekąski jest ogromna, a smak niepodważalny. Jeśli macie ochotę na domowy salceson idealny na kanapki, to ten przepis jest właśnie dla Was. Koniecznie go wypróbujcie
Dlaczego warto gotować w domu?
Samodzielne gotowanie w domu jest bardzo ważne i istnieje wiele powodów, które przemawiają za tym, aby przygotowywać posiłki w domu. Przede wszystkim gotowanie w domu wiąże się z oszczędnością. Posiłki przyrządzanie samodzielnie są o wiele tańsze, niż te zakupione np. w restauracji. Ponadto takie śniadanie, obiady lub kolacje, które są domowe, sprawiają, że wiemy, co jemy i z jakich produktów je przygotowujemy.

Do tego dzięki temu możemy poznawać różne nowe smaki oraz eksperymentować w kuchni. Uwolnimy również swoją kreatywność, zdobędziemy potrzebne umiejętności i zachwycimy naszych bliskich.
Domowy salceson to świetny materiał na kanapki. Smaczny, zdrowy i samodzielnie przygotowany. Zobaczcie, jak zrobić taki przysmak.
Na to ciasto z rabarbarem czekam cały rok. Przepis jest banalnie prostyDomowy salceson na kapnapki
Przepis na taki domowy salceson jest bardzo prosty, a do tego szybki w realizacji. Do przygotowania takiego przysmaku będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2,20 kg golonki wieprzowej tylnej ze skórą
- 2 sztuki nóżek wieprzowych
- pół głowy
- 1-2 ogony wieprzowe
- 35-40 dag serca wieprzowego
- 1 kg dag łopatki wieprzowej
- 2,5 l bulionu mięsno-warzywnego
- 8 ząbków czosnku
- 6 listków laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- sól
- pieprz czarny
- pieprz biały
- 1 łyżeczka kolendry sproszkowanej
- około 1,5 m osłonki na salceson o szerokości 15 cm
- sznurek
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować domowy salceson?
Przepis na taki salceson to łatwizna. Koniecznie musicie go wypróbować.
W pierwszej kolejności płuczemy mięso pod bieżącą wodą i jeśli jest taka konieczność, to oczyszczamy je z ewentualnych błonek. Następnie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy bulionem warzywnym oraz dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2,5 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z garnka i zostawiamy około 1,5 szklanki pozostałego wywaru. W kolejnym kroku oczyszczamy ugotowane mięso i obieramy z niepotrzebnych chrząstek i kości, po czym kroimy na małe kawałki, mniej więcej takie jak na gulasz. Z kolei tłuszczyk i włókna możemy zmielić w maszynce lub również pokroić, ale bardzo drobno.
Wszystko razem mieszamy, doprawiając jednocześnie solą, pieprzem, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a także kolendrą. Wlewamy również 1,5 szklanki pozostałego wywaru. Mięso musi być odpowiednio doprawione, aby smak salcesonu był wyczuwalny. Ponownie wszystko razem mieszamy.
W kolejnym kroku mięso pakujemy do osłonek. Robimy to w taki sposób, że do przekładamy je do szczelnej związanej po jednej stronie osłonki tak, aby finalnie znajdowało się w niej jak najmniej powietrza. Na sam koniec ściskamy mocno i z drugiej strony związujemy sznurkiem.

Z takich proporcji powinny wyjść 3 części. Przygotowany salceson parzymy w garnku z wodą przez mniej więcej godzinę. Temperatura wody powinna wynosić około 80 stopni. Po wyjęciu z wody należy pozwolić salcesonowi odparować przez 30 minut. Po tym czasie przenosimy go do chłodnego miejsca i wkładamy między jego części np. deski do krojenia, a na koniec na samą górę nakładamy coś ciężkiego. Tak przygotowany salceson zostawiamy do ostygnięcia, może być nawet na całą noc.
Następnego dnia możemy cieszyć się smakiem pysznego domowego salcesonu.
Sprawdź przepis na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkami. Zobacz, co warto zrobić przed posianiem koperku.






































