Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź mięso mielone i upchaj w słoikach. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodę
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 23.04.2025 19:43

Weź mięso mielone i upchaj w słoikach. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodę

Mięso mielone w słoikach
Fot. YouTube/Schneller Koch

Domowe posiłki i przekąski są zdecydowanie najlepsze. Wystarczy zaopatrzyć się w świeże składniki i oczywiście w odpowiedni przepis, a gotowanie będzie czystą przyjemnością. Jeśli marzy Wam się swojska kiełbasa, to koniecznie musicie wypróbować ten pomysł nią. Niesamowity smak gwarantowany. 

Z czym jeść kiełbasę?

Kiełbasa to niezwykle wszechstronny produkt mięsny, który można wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim znana jest jako doskonały składnik dań serwowanych na ognisku czy grillu. Możemy ją piec, smażyć, na przykład wraz z aromatyczną, duszoną cebulką, a także gotować. Dodatkowo wspaniale komponuje się w potrawach takich jak leczo czy gulasz. Nie zapominajmy również o jej roli w porannym menu, kiełbasa bowiem świetnie sprawdzi się w jajecznicy lub jako element kanapek.

Kilka rodzajów kiełbasy
Fot. Canva/artubal

Swojska kiełbasa wyróżnia się niebagatelnym smakiem, a jej przygotowanie wcale nie musi być skomplikowane. Wypróbujcie ten przepis, a na pewno się nie zawiedziecie. 

Wszedł do sklepu i ukradł 172 kostki masła. Wiadomo, co mu grozi

Swojska kiełbasa idealna na kanapki

Swojska kiełbasa to unikatowy smak, któremu nie dorówna ta ze sklepu. Warto ją przyrządzić, aby przekonać się, jaka jest pyszna. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników

Składniki:

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 120 g wędzonego boczku
  • 1½ kg wieprzowiny
  • 7 ząbków czosnku
  • 35 g żelatyny
  • 250 ml ciepłej wody
  • 15-16 g soli na 1 kg mięsa
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną swojską kiełbasę?

Taka swojska kiełbasa zdecydowanie podbije Wasze podniebienia

W pierwszej kolejności oczyszczamy boczek wieprzowy ze skóry i błonek oraz kroimy na mniejsze kawałki. Boczek wędzony i wieprzowinę dzielimy na mniejsze kawałeczki. Całe mięso razem z ząbkami czosnku mielimy za pomocą maszynki. 

Do osobnej miski wsypujemy żelatynę i wlewamy 250 ml wody. Całość mieszamy i odstawiamy do spęcznienia. Mięso mielone z kolei przekładamy do dużej miski i dodajemy sól, około 15 g na kilogram mięsa. Następnie dodajemy przyprawy, czyli koper włoski, czosnek w proszku, cukier, majeranek i pieprz. Na koniec dodajemy również rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. 

Mięso przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzacja trwa łącznie 3 dni i wygląda ona następująco. Wkładamy je do wyłączonego piekarnika, po czym rozgrzewamy go do 115 stopni i trzymamy w nim słoiki przez 2,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i czekamy, aż słoiki ostygną. Po 24 godzinach ponownie rozgrzewamy piekarnik do 115 stopni i pasteryzujemy przez 60 minut. Po tym czasie znowu wyłączamy urządzenie i pozostawiamy mięso na kolejne 24 godziny. Po tym czasie znowu rozgrzewamy piekarnik do 115 stopni na godzinę. Po tym czasie ponownie odstawiamy do ostygnięcia. 

Słoiki z mięsem.jpg
Fot. YouTube/Schneller Koch

Kiełbasę wyciągamy starannie i ostrożnie ze słoika. Następnie ją kroimy. 

Tak przygotowany swojski przysmak świetnie nada się na kanapki. 

Sprawdź przepis na pyszne ciasto z rabarbarem. Zobacz, do czego mogą się przydać obierki po ogórkach

Swojska kiełbasa
Fot. Schneller Koch