Smakosze.pl Przepisy Słodko - pikantna marynowana cukinia we francuskim stylu. Przebój wśród przetworów na zimę
Canva / millermountainman

Słodko - pikantna marynowana cukinia we francuskim stylu. Przebój wśród przetworów na zimę

13 września 2022

Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.

Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.

Przepis na słodko- pikantną cukinię

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

  • 4 łyżki musztardy francuskiej

  • 1 łyżka zwykłej musztardy (np. stołowej)

  • główka czosnku (ok 8-10 ząbków)

  • 3-4 baldachy kopru z łodygami

  • 2 szklanki octu

  • 2 szklanki cukru

  • 2 łyżki soli

Jak przygotować marynowaną cukinię we francuskim stylu

Cukinię pokrój na plastry lub paski. Nie ma potrzeby obierania lub usuwania gniazd nasiennych . Następnie zasyp kawałki cukinii łyżką soli. Odstaw, aż warzywo wypuści nadmiar soku (ok. 3 godzin) . Po tym czasie odsącz cukinię.

W międzyczasie przygotuj zalewę na marynowaną cukinię . Zagotuj litr wody z dodatkiem octu. Dodaj dwie szklanki cukru i łyżkę soli. Podgrzewaj, aż składniki te całkowicie się rozpuszczą . Odstaw do wystudzenia. Do chłodnej marynaty dodaj obie musztardy i dokładnie wymieszaj całość.

W wyparzonych i suchych słoikach układaj odcedzoną cukinię. Do każdego słoika dołóż po 2-3 posiekane ząbki czosnku . Na wierzch ułóż baldach kopru wraz z łodygą. Na koniec zalej słoiki przygotowaną wcześniej marynatą .

Słoiki z cukinią zapasteryzuj . W tym celu włóż je do garnka z wodą wyłożonego czystą ściereczką. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przetwory przez ok 15 minut . Po tym czasie ustaw słoiki do góry dnem i odstaw do wystygnięcia w zacienionym miejscu. Wypróbuj cukinię w wyjątkowej zalewie bez octu . Cukinię na zimę możesz także ukisić .

Canva / anmbph
Canva / anmbph

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy