Słodko - pikantna marynowana cukinia we francuskim stylu. Przebój wśród przetworów na zimę
Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.
Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.
Przepis na słodko- pikantną cukinię
Składniki:
-
2 średnie cukinie
-
4 łyżki musztardy francuskiej
-
1 łyżka zwykłej musztardy (np. stołowej)
-
główka czosnku (ok 8-10 ząbków)
-
3-4 baldachy kopru z łodygami
-
2 szklanki octu
-
2 szklanki cukru
-
2 łyżki soli
Jak przygotować marynowaną cukinię we francuskim stylu
Cukinię pokrój na plastry lub paski. Nie ma potrzeby obierania lub usuwania gniazd nasiennych . Następnie zasyp kawałki cukinii łyżką soli. Odstaw, aż warzywo wypuści nadmiar soku (ok. 3 godzin) . Po tym czasie odsącz cukinię.
W międzyczasie przygotuj zalewę na marynowaną cukinię . Zagotuj litr wody z dodatkiem octu. Dodaj dwie szklanki cukru i łyżkę soli. Podgrzewaj, aż składniki te całkowicie się rozpuszczą . Odstaw do wystudzenia. Do chłodnej marynaty dodaj obie musztardy i dokładnie wymieszaj całość.
W wyparzonych i suchych słoikach układaj odcedzoną cukinię. Do każdego słoika dołóż po 2-3 posiekane ząbki czosnku . Na wierzch ułóż baldach kopru wraz z łodygą. Na koniec zalej słoiki przygotowaną wcześniej marynatą .
Słoiki z cukinią zapasteryzuj . W tym celu włóż je do garnka z wodą wyłożonego czystą ściereczką. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przetwory przez ok 15 minut . Po tym czasie ustaw słoiki do góry dnem i odstaw do wystygnięcia w zacienionym miejscu. Wypróbuj cukinię w wyjątkowej zalewie bez octu . Cukinię na zimę możesz także ukisić .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
-
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
-
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę