Smakosze.pl Przepisy Smakowita surówka z kiszonej kapusty - ideał do drugiego dania
canva/zia_shusha

Smakowita surówka z kiszonej kapusty - ideał do drugiego dania

21 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Potrawy z kiszonej kapusty są smaczne i zdrowe. Możesz z niej ugotować bigos, ale w dosłownie kilka minut zamienisz ją w pyszną surówkę. Zobacz jak zrobić idealną do drugiego dania smakowitą surówkę z kiszonej kapusty.

Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. Zwłaszcza jeśli jemy ją bez obróbki termicznej. Wysoka temperatura niszczy bowiem zawarte w niej bakterie kwasu mlekowego. A to właśnie one decydują o wysokiej wartości odżywczej kiszonej kapusty. Poza tym kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, również wrażliwej na wysoką temperaturę.

Dlatego jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw kiszonej kapusty, jedz ją surową. A najlepiej przygotuj z niej surówkę. Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, a zwłaszcza do mięs duszonych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smakowita surówka z kiszonej kapusty — ideał do drugiego dania

Na surówkę wybierz najlepiej średnio kwaśną kapustę. Poznasz ją po jasnożółtej barwie. Jeśli jest bardziej żółta, niemal przezroczysta to jest to mocno ukiszona kapusta, lepsza raczej na bigos. Natomiast jasna, biaława kapusta może być mało ukiszona, a czasami nawet jedynie zakwaszona octem. Tej ostatniej zdecydowanie unikaj, bo nie ma zdrowotnych właściwości.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • pół cebulki

  • 1 łyżeczka cukru

  • pieprz

  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie surówki z kiszonej kapusty

Jeśli kapusta kiszona ma dużo soku, lekko go odciśnij. Kapustę możesz też posiekać, by nie było zbyt długich kawałków.

Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulkę obierz, pokrój w małą kostkę.

Marchewkę i cebulę dodaj do kiszonej kapusty. Surówkę oprósz cukrem i pieprzem, polej olejem, wymieszaj.

tarcie marchewki
tarcie marchewki

Źródło zdjęcia: canva/artwell

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medonet, kuchniadoroty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy