Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
Kotlety z ziemniaka są smacznym, prostym w przygotowaniu i niedrogim daniem. Dodatek sosu z pieczarek sprawia, że danie mimo swojego nieskomplikowanego składu zachwyca bogatym aromatem. Spróbujcie, a pokochacie je od pierwszego kęsa. Wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładki.
Kotlety warzywne są świetną alternatywą dla mięsnych rarytasów. Po doskonałym przepisie na mielone marchewkowe czy specjał z kalafiora nadszedł czas na recepturę wykorzystującą jeszcze bardziej swojskie warzywo. Ziemniaki usmażone w pysznej panierce będą smakowały idealnie z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym
Składniki na kotlety:
-
1 kg ziemniaków
-
1 większa cebula
-
2 jaja
-
pół pęczka świeżej natki pietruszki
-
3 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos pieczarkowy:
-
450 g pieczarek
-
1 średnia cebula
-
1,5 szklanki śmietany 30%
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie sosu z pieczarek:
Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy na nim cebulę. Gdy warzywo stanie się szkliste, wrzucamy grzyby.
Redukujemy je, a następnie wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do czasu, aż nieco zgęstnieje. Na koniec sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Polewamy nim kotlety ziemniaczane.
Przygotowanie kotletów:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozdrabniamy je przy pomocy praski na purée. Studzimy. Cebule obieramy, siekamy, a następnie szklimy ją na niewielkiej ilości oleju.
Natkę pietruszki siekamy. Warzywa dodajemy do wystudzonych ziemniaków. Wbijamy jaja. Wsypujemy również bułkę tartą oraz nieco soli i pieprzu. Wszystkie składniki wyrabiamy dłonią na jednolite ciasto.
Formujemy z niego okrągłe, nieco spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zrumienienia — po około 4 minut na stronę.
Gotowe rarytasy przenosimy na talerze wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób usuniemy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem. Smacznego.
Wskazówka: danie można niezwykle łatwo zweganizować. Wystarczy, zamiast jaj użyć kleiku z siemienia lnianego (2 łyżki zmielonych ziaren i 6 łyżek wrzątku), a klasyczną śmietanę zastąpić produktem sojowym.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli