Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki kiszone w koreańskim stylu. Niebanalny pomysł na pyszną przekąskę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.07.2022 17:20

Ogórki kiszone w koreańskim stylu. Niebanalny pomysł na pyszną przekąskę

ogórki
canva/ zkruger

Ogórki kiszone po koreańsku są świetnym dodatkiem do dań obiadowych, mięsa z grilla i sałatek. Ogórki z dodatkiem chili, imbiru, szczypiorku i sosu sojowego są słone, pikantne, aromatyczne i bardzo chrupiące. Poznaj prosty przepis na ogórki kiszone w koreańskim stylu, palce lizać.

Ogórki po koreańsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika wyraźnych i pikantnych potraw i dodatków do dań głównych. Ogórki przygotujesz błyskawicznie, będą gotowe już po 3 dniach, przechowuj je w lodówce lub spiżarni, a zachowają smak na wiele miesięcy.

Przed przygotowywaniem ogórków, dokładnie je umyj i namocz w zimnej wodzie przez godzinę, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i jędrne. Do ogórków po koreańsku nie musisz gotować zalewy, wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wymieszasz i przełożysz do słoiczków.

Ogórki po koreańsku są świetnym dodatkiem do grillowanej karkówki i innych dań z grilla, dań obiadowych i lekkich sałatek. Są bardzo smaczne i aromatyczne- każdy składnik wyczuwalny jest osobno, a całość tworzy fenomenalną potrawą z orientalną nutą.

Przygotuj również ogórki w przyprawie curry. Aromatyczny dodatek sprawi, że ogórki błyskawicznie znikną z talerzy.

Ogórki kiszone w koreańskim stylu

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 cebulki ze szczypiorkiem

  • 2 łyżki mielonej papryczki chili

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 3 cm korzenia imbiru

  • 250 ml wody

  • 3 łyżeczki soli

Jak zrobić ogórki kiszone w koreańskim stylu?

Ogórki umyj, przełóż do większej miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie pokrój je wzdłuż na minimum 6 części. Imbir zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek i posiekaj drobno szczypiorek i cebulki.

Przygotowane ogórki przełóż do suchej miski, wsyp sól, chili, wlej sos sojowy i dodaj imbir, czosnek, cebulki i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoiczków, zalej wodą, aby przykryła ogórki w każdym słoiku.

Nie zakręcaj ich, przykryj czystą ściereczką i odstaw na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zakręć słoiki i wstaw je do lodówki lub odstaw w suche, chłodne i zacienione miejsce. Po 3 dniach będą gotowe do spożycia, smacznego.

Ogórki gruntowe na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ lyulka Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel se