Ogórki kiszone w koreańskim stylu. Niebanalny pomysł na pyszną przekąskę
Ogórki kiszone po koreańsku są świetnym dodatkiem do dań obiadowych, mięsa z grilla i sałatek. Ogórki z dodatkiem chili, imbiru, szczypiorku i sosu sojowego są słone, pikantne, aromatyczne i bardzo chrupiące. Poznaj prosty przepis na ogórki kiszone w koreańskim stylu, palce lizać.
Ogórki po koreańsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika wyraźnych i pikantnych potraw i dodatków do dań głównych. Ogórki przygotujesz błyskawicznie, będą gotowe już po 3 dniach, przechowuj je w lodówce lub spiżarni, a zachowają smak na wiele miesięcy.
Przed przygotowywaniem ogórków, dokładnie je umyj i namocz w zimnej wodzie przez godzinę, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i jędrne. Do ogórków po koreańsku nie musisz gotować zalewy, wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wymieszasz i przełożysz do słoiczków.
Ogórki po koreańsku są świetnym dodatkiem do grillowanej karkówki i innych dań z grilla, dań obiadowych i lekkich sałatek. Są bardzo smaczne i aromatyczne- każdy składnik wyczuwalny jest osobno, a całość tworzy fenomenalną potrawą z orientalną nutą.
Przygotuj również ogórki w przyprawie curry. Aromatyczny dodatek sprawi, że ogórki błyskawicznie znikną z talerzy.
Ogórki kiszone w koreańskim stylu
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
6 ząbków czosnku
3 cebulki ze szczypiorkiem
2 łyżki mielonej papryczki chili
2 łyżki sosu sojowego
3 cm korzenia imbiru
250 ml wody
3 łyżeczki soli
Jak zrobić ogórki kiszone w koreańskim stylu?
Ogórki umyj, przełóż do większej miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie pokrój je wzdłuż na minimum 6 części. Imbir zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek i posiekaj drobno szczypiorek i cebulki.
Przygotowane ogórki przełóż do suchej miski, wsyp sól, chili, wlej sos sojowy i dodaj imbir, czosnek, cebulki i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoiczków, zalej wodą, aby przykryła ogórki w każdym słoiku.
Nie zakręcaj ich, przykryj czystą ściereczką i odstaw na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zakręć słoiki i wstaw je do lodówki lub odstaw w suche, chłodne i zacienione miejsce. Po 3 dniach będą gotowe do spożycia, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ lyulka Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata
Źródło: beszamel se