Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najłatwiejszy patent na zwijanie krokietów po wczorajszych naleśnikach. Praktyczny poradnik krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.07.2022 14:03

Najłatwiejszy patent na zwijanie krokietów po wczorajszych naleśnikach. Praktyczny poradnik krok po kroku

Najłatwiejszy patent na zwijanie krokietów po wczorajszych naleśnikach. Praktyczny poradnik krok po kroku
canva/fotek

Z wczorajszych naleśników możemy przygotować wyśmienity obiad dla całej rodziny. Krokiety z farszem podane z domowym barszczem czerwonym smakują genialnie. Jak zwijać krokiety z naleśników, żeby się nie rozleciały? Mamy najlepszy sposób.

Krokiety to nie tylko danie na święta lub większe uroczystości. Przygotujemy je błyskawicznie w domu, wykorzystując naleśniki, które zostały po wczorajszym obiedzie. Krokiety podamy z ulubionym farszem, np. z mięsem, pieczarkami, kapustą. Jak zwijać krokiety?

Naleśniki zawsze smaż na specjalnej, niskiej patelni teflonowej, dzięki czemu się nie przypalą. Na patelnię wlewaj małą ilość ciasta i rozlej je równomiernie po całej powierzchni- sekretem pysznych naleśników, a później krokietów, które łatwo się zawija, jest właśnie cienkie ciasto.

Krokiety to naprawdę szybkie danie. Skorzystaj z naszego krótkiego poradnika, w którym dowiesz się, jak zwinąć krokiety, jak je panierować i smażyć, aby były smaczne w środku, chrupiące z zewnątrz i nie rozleciały się na patelni.

Jak w prosty sposób zwijać krokiety? Praktyczny poradnik krok po kroku

Na początku wysmaruj naleśnik cienką warstwą farszu, nie smaruj krawędzi, dzięki czemu łatwiej zwiniesz placek w rulon.

Złóż jedne bok do środka i to samo zrób z drugim. Nie naciągaj ciasta, ponieważ może pęknąć. Tak złożony naleśnik zwiń w rulon dość ciasno, żeby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Jak panierować i smażyć krokiety? Z czym je podawać?

Krokiety obtocz w rozmąconym jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z masłem lub olejem. Smaż przez około 1,5 minuty na każdą stronę, do uzyskania chrupiącej, złocistej panierki.

Krokiety podaj z domowym barszczem czerwonym, a stworzysz wspaniały obiad dla całej rodziny. Do krokietów przygotujesz farsz np. z kiszonej kapusty, pieczarek, sera. Jeśli zostało Ci również mięso z rosołu, wykorzystaj je do zrobienia krokietów z drobiu i wołowiny, nic się nie zmarnuje i będzie pysznie.

Krokiety
canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyspijprzepis.pl