kotlety mielone z kalafiora
YouTube/ kanał: Smakowite dania / kadr z filmu / zdjęcie poglądowe

Przepis na niezwykłe kotlety mielone z kalafiora

Kotlety mielone to prawdziwa klasyka polskiej kuchni i trudno, by nas czymś zaskoczyły. Jednak ta receptura pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych. W tym wydaniu kotlety mielone są delikatne, lekkie i wręcz doskonałe dla osób dbających o linię.

Kotlety mielone z kalafiora mogą wydawać się szalonym pomysłem. Jednak w dzisiejszych czasach wielu z nas uwielbia kulinarne eksperymenty i poszukiwanie nowych smaków. Nie każdego dnia mamy przecież ochotę na typowo mięsny obiad, a kotlety w takim wydaniu doskonale uzupełnią te potrzeby.

Kotlety mielone mogą być lekkie

Kotlety mielone wielu z nas kojarzą się z daniem tłustym, ciężkim i kalorycznym. Obecnie jednak staramy się odchodzić od dawnych przyzwyczajeń żywieniowych, które szkodzą nie tylko nam, ale i całej planecie.

Jeśli planujesz ograniczenie mięsa w diecie albo zwyczajnie lubisz czasem zjeść jarski obiad, to danie jest dla ciebie stworzone. Gdy raz przygotujesz mielone z kalafiora, będziesz regularnie wracać do tej receptury.

Kalafior doskonale potrafi naśladować fakturę mięsa, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Sam przepis jest błyskawiczny, a poziom trudności jego przygotowanie na tyle niski, że nawet niewprawiony, domowy kucharz sobie z nim poradzi.

Czy należy usuwać czarną końcówkę banana?Czy należy usuwać czarną końcówkę banana?Czytaj dalej

Przepis na kotlety mielone z kalafiora

Potrzebujesz:

  • 1 kalafior
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Połowę z nich ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Drugą połowę zetrzyj na tarce bądź zmiel w malakserze na proszek przypominający bułkę tartą.

Ugotowany kalafior zgnieć praską do ziemniaków i dodaj do niego wcześniej starte surowe warzywo. Do miski z kalafiorem dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno poszatkowaną pietruszkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Z gotowej masy formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju i układamy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż staną się pięknie złociste.

Jeśli uwielbiasz kotlety mielone w każdym wydaniu, z całą pewnością pokochasz ten przepis. Apetycznie zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Smakowite Dania, który znajdziesz na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł