Smakosze.pl
kotlety mielone z kalafiora

YouTube/ kanał: Smakowite dania / kadr z filmu / zdjęcie poglądowe

Przepis na niezwykłe kotlety mielone z kalafiora

20 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kotlety mielone to prawdziwa klasyka polskiej kuchni i trudno, by nas czymś zaskoczyły. Jednak ta receptura pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych. W tym wydaniu kotlety mielone są delikatne, lekkie i wręcz doskonałe dla osób dbających o linię.

Kotlety mielone z kalafiora mogą wydawać się szalonym pomysłem. Jednak w dzisiejszych czasach wielu z nas uwielbia kulinarne eksperymenty i poszukiwanie nowych smaków. Nie każdego dnia mamy przecież ochotę na typowo mięsny obiad, a kotlety w takim wydaniu doskonale uzupełnią te potrzeby. 

Kotlety mielone mogą być lekkie

Kotlety mielone wielu z nas kojarzą się z daniem tłustym, ciężkim i kalorycznym. Obecnie jednak staramy się odchodzić od dawnych przyzwyczajeń żywieniowych, które szkodzą nie tylko nam, ale i całej planecie.

Jeśli planujesz ograniczenie mięsa w diecie albo zwyczajnie lubisz czasem zjeść jarski obiad, to danie jest dla ciebie stworzone. Gdy raz przygotujesz mielone z kalafiora, będziesz regularnie wracać do tej receptury. 

Kalafior doskonale potrafi naśladować fakturę mięsa, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Sam przepis jest błyskawiczny, a poziom trudności jego przygotowanie na tyle niski, że nawet niewprawiony, domowy kucharz sobie z nim poradzi. 

Przepis na kotlety mielone z kalafiora

Potrzebujesz:

  • 1 kalafior

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 2 jajka

  • pietruszka

  • ząbek czosnku

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

Kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Połowę z nich ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Drugą połowę zetrzyj na tarce bądź zmiel w malakserze na proszek przypominający bułkę tartą.

Ugotowany kalafior zgnieć praską do ziemniaków i dodaj do niego wcześniej starte surowe warzywo. Do miski z kalafiorem dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno poszatkowaną pietruszkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. 

Z gotowej masy formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju i układamy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż staną się pięknie złociste. 

Jeśli uwielbiasz kotlety mielone w każdym wydaniu, z całą pewnością pokochasz ten przepis. Apetycznie zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Smakowite Dania, który znajdziesz na platformie YouTube. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >