Smakosze.pl

YouTube/ kanał: Smakowite dania / kadr z filmu / zdjęcie poglądowe

Przepis na niezwykłe kotlety mielone z kalafiora

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Kotlety mielone z kalafiora mogą wydawać się szalonym pomysłem. Jednak w dzisiejszych czasach wielu z nas uwielbia kulinarne eksperymenty i poszukiwanie nowych smaków. Nie każdego dnia mamy przecież ochotę na typowo mięsny obiad, a kotlety w takim wydaniu doskonale uzupełnią te potrzeby. 

Kotlety mielone mogą być lekkie

Kotlety mielone wielu z nas kojarzą się z daniem tłustym, ciężkim i kalorycznym. Obecnie jednak staramy się odchodzić od dawnych przyzwyczajeń żywieniowych, które szkodzą nie tylko nam, ale i całej planecie.

Jeśli planujesz ograniczenie mięsa w diecie albo zwyczajnie lubisz czasem zjeść jarski obiad, to danie jest dla ciebie stworzone. Gdy raz przygotujesz mielone z kalafiora, będziesz regularnie wracać do tej receptury. 

Kalafior doskonale potrafi naśladować fakturę mięsa, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Sam przepis jest błyskawiczny, a poziom trudności jego przygotowanie na tyle niski, że nawet niewprawiony, domowy kucharz sobie z nim poradzi. 

Przepis na kotlety mielone z kalafiora

Potrzebujesz:

  • 1 kalafior

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 2 jajka

  • pietruszka

  • ząbek czosnku

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

Kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Połowę z nich ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Drugą połowę zetrzyj na tarce bądź zmiel w malakserze na proszek przypominający bułkę tartą.

Ugotowany kalafior zgnieć praską do ziemniaków i dodaj do niego wcześniej starte surowe warzywo. Do miski z kalafiorem dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno poszatkowaną pietruszkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. 

Z gotowej masy formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju i układamy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż staną się pięknie złociste. 

Jeśli uwielbiasz kotlety mielone w każdym wydaniu, z całą pewnością pokochasz ten przepis. Apetycznie zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Smakowite Dania, który znajdziesz na platformie YouTube. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >