Smakosze.pl Przepisy Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii
A_Lein, Getty Images

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

14 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki z cukinii i botwinki są tak smakowite, że mogą poważnie zaszkodzić pozycji klasycznych placków ziemniaczanych. Łącząc je z sosem czosnkowo-ziołowym, powstaje doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny. Botwinka i cukinia mają także wiele cudownych właściwości prozdrowotnych, przez które warto dodać je do codziennej diety.

Placki z cukinii i botwinki posiadają mnóstwo wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy A, K, C, witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, cynk, selen oraz magnez. Jeśli przygotuje się je z niewielką ilością tłuszczu, uzyskuje się danie pożywne, stosunkowo niskokaloryczne i zdrowe.

Placki z cukinii i botwinki wymagają wyjątkowo mało pracy - wystarczy połączyć wszystkie potrzebne składniki i usmażyć je na odrobinie oleju. Wraz z doskonałym smakiem, właściwościami i banalnym przygotowaniem, są w stanie pokonać placki ziemniaczane.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Przepis na placki z cukinii i botwinki

Składniki:

  • jedna cukinia

  • jeden pęczek botwiny

  • jeden ząbek czosnku

  • dwa jajka

  • cztery łyżki mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

Składniki na sos czosnkowo-ziołowy:

  • 100 ml jogurtu

  • jedna łyżka majonezu

  • dwa ząbki czosnku

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Sposób przygotowania placków:

Zacznij od dokładnego umycia cukinii pod bieżącą wodą i starcia jej na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją do miski, posyp solą i odstaw na 10 minut. W tym czasie umyj botwinę i pokrój ją na mniejsze kawałki.

Czosnek przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i przełóż ją do dużej miski. Dodaj do niej posiekaną botwinę, przeciśnięty czosnek, jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj masę, aż wszystkie składniki się połączą.

W osobnej misce umieść przeciśnięte dwa ząbki czosnku, dodaj do niego majonez, jogurt, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu, a także pół łyżeczki cukru . Wymieszaj sos i włóż go do lodówki, aby się przegryzł.

Na patelnie wylej olej i postaw ją na palniku. Gdy olej będzie odpowiednio gorący, wykładaj łyżką porcję ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby mogły odciec z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, dlaczego ceny w lokalach gastronomicznych wzrosły w ostatnim czasie. Ten tekst poświęcony został przepisowy na najzdrowszy rosół, który nie zawiera mięsa, więc każdy może się nim raczyć.

Projekt bez tytułu (12)
Placki z cukinii

Źródło: peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy