Smakosze.pl Przepisy Smakowite marynowane grzyby leśne w pikantnej zalewie
canva/inventbart, Getty Images

Smakowite marynowane grzyby leśne w pikantnej zalewie

3 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Marynowane na ostro grzybki doskonale współgrają smakowo z najróżniejszymi daniami. Poniżej prezentujemy wam wspaniały przepis na marynowane grzybki z chili, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do tatara, sałatek czy na imprezę. Za smak odpowiada ostra papryczka, która wywołuje przyjemne ciepło podczas jedzenia.

Marynowane grzyby lądują na naszych stołach przez cały rok, jednak jesień jest zdecydowanie okresem, gdy jemy ich najwięcej - wtedy też wystarczy wyjść do lasu i w kilka godzin można wrócić z ogromnymi siatkami prawdziwków, borowików czy maślaków.

Marynowanie grzybów jest najlepszym sposobem na konserwacje, ponieważ zachowują w znacznym stopniu swój smak oraz właściwości. Aby wytrwały jeszcze więcej czasu nie zapomnij o pasteryzacji po przełożeniu ich do słoików.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowane grzyby

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak przygotować krokiety, aby nie pękały podczas smażenia. Tutaj prezentujemy sos pasujący do poniższych placków.

Składniki:

  • 600 g małych grzybów leśnych

  • 1 cebula

  • 4 płaskie łyżki cukru

  • płaska łyżeczka soli

  • łyżeczka ziela angielskiego

  • płaska łyżka ziaren gorczycy

  • szklanka wody

  • 1/3 szklanki octu spirytusowego

  • 4 liście laurowe

  • pół łyżeczki chilli

Zacznij od oczyszczenia grzybów z pozostałości lasu, umyj je pod bieżącą wodą i sprawdź, czy wszystkie są zdrowe . Wrzuć je do garnka z gotującą się wodą i gotuj je przez 4 minuty.

Dodaj do nich cebulę pokrojoną w piórka i gotuj kolejne 4 minuty. Odcedź je z wody po gotowaniu. W osobnym garnku umieść szklankę wody, ocet, sól, cukier, ziarna gorczycy, chili, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź zalewę do wrzenia.

Czyste i wyparzone słoiki wypełnij gorącymi grzybkami wraz z cebulą i zalej je gorącą zalewą. Pasteryzuj je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni Celsjusza. Przechowuj po wystudzeniu w ciemnym i chłodnym miejscu.

Marynowane grzyby

Źródło: canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy