Kultowy przepis Magdy Gessler na smalec. Gwiazda stawia na nietypowe składniki
Magda Gessler pokazała, jak robi smalec. Nie jest to jednak tradycyjne smarowidło, a połączenie wielu ciekawych smaków, między innymi sezamków i chorizo. Smalec receptury Gessler jest absolutnym hitem kulinarnym, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Domowy smalec tradycyjnie przygotowujemy z podgardla, słoniny i cebuli. Dodajemy również podstawowe przyprawy do smaku. Magda Gessler zdradziła swój przepis na smarowidło do chleba, które jest o wiele smaczniejsze od tradycyjnego smalcu.
Gessler do smalcu dodaje kiełbasę chorizo, pokruszone sezamki, suszone morele i kilka kromek podsuszonego chleba razowego. Składniki są dość niecodzienne, jednak w połączeniu z tłuszczem nadają doskonałego smaku i aromatu. Smarowidło receptury Gessler dosłownie rozpływa się w ustach.
Smalec według receptury Magdy Gessler przygotowujemy na słoninie i podgardlu, czyli tłustych kawałkach wieprzowiny. Dodajemy również kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską, tradycyjną kiełbasę. Intensywny smak mięsa przełamany jest słodkimi dodatkami, a smarowidło błyskawicznie znika ze spiżarni.
Domowy smalec w zupełnie nowej odsłonie
Składniki:
-
500 g słoniny wieprzowej
-
500 g podgardla wieprzowego
-
100 g kiełbasy chorizo
-
4 ząbki czosnku
-
5 cebul
-
4 suszone morele
-
gałązka świeżego rozmarynu
-
słodka, mielona papryka
-
paczka sezamków
-
kilka kromek podsuszonego chleba razowego
Jak zrobić smalec według przepisu Magdy Gessler? Dodaje do niego suszone morele i sezamki
Słoninę natrzyj ząbkami przeciśniętymi przez praskę i obłóż jedną, pokrojoną cebulą i posiekanym rozmarynem. Słoninę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia pokrój słoninę w kostkę.
Podgardle oczyść i zmiel w maszynce do mięsa. Słoninę i podgardle włóż do większego garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Skwarki wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerzyk.
Morele pokrój w kostkę, dodaj do smalcu razem z papryką mieloną. Cebule pokrój w ćwiartki, włóż do garnka, gotuj około 3 minuty i wyjmij. Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach płynnego smalcu, dodaj je do tężejącego smalcu.
Do smalcu dodaj również pokruszone w moździerzu cezami i pokrojoną kiełbasę chorizo. Gorące smarowidło przełóż do słoików i zakręć, odstaw, żeby ostygło.
Przygotuj również aksamitną pastę z wątróbki drobiowej , jest lepsza niż pasztet. Na zimę doskonale sprawdzi się również pasta z pieczonego czosnku . Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze wzmocni Twoją odporność.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Oddziel białka i dosyp do nich 1 szczyptę. Sekretny składnik nada jajecznicy cudownej puszystości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ampnewsy