Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Oddziel białka i dosyp do nich 1 szczyptę. Sekretny składnik nada jajecznicy cudownej puszystości
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.11.2022 08:20

Oddziel białka i dosyp do nich 1 szczyptę. Sekretny składnik nada jajecznicy cudownej puszystości

jajecznica na sodzie
Canva / New Africa studio

Masz ochotę na smakowite śniadanie? Nasza puszysta jajecznica na sodzie smakuje tak, jakby wyszła spod ręki mistrzów sztuki kulinarnej. Wystarczy dodać szczyptę proszku, aby jajka były tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Już nigdy nie przyrządzisz jajecznicy w inny sposób.

Przepis na puszystą jajecznice na sodzie jest banalnie prosty do wykonania. Wystarczy oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną sody. Dzięki temu jajecznica będzie apetyczna i puchata. Dodaj do niej swoje ulubione dodatki lub zainspiruj się naszym pomysłem.

Przepis na fenomenalną jajecznicę na sodzie

Składniki:

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mleka 3,2%

  • szczypta sody

  • 1 pomidor

  • 3-4 plasterki ulubionej wędliny

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek

Jak usmażyć puszystą jajecznicę na sodzie?

Przygotuj jajka do puszystej jajecznicy na sodzie. W w tym celu oddziel białka od żółtek. Następnie ubij je z odrobiną sody oczyszczonej.

Żółtka do jajecznicy na sodzie rozkłóć z dodatkiem mleka, soli oraz pieprzu. Stopniowo i ostrożnie wlewaj je do piany z białek i wymieszaj całość. Zwróć uwagę, aby podczas tej czynności piana nie opadła.

Na patelni dobrze rozgrzej masło. Na gotowy tłuszcz wlej przygotowaną wcześniej jajeczna masę, a następnie dodaj do niej pokrojoną drobno wędlinę oraz pomidora. Jajecznicę na sodzie smaż na wolnym ogniu do momentu ścięcia się jajek. Danie podawaj udekorowane posiekanym szczypiorkiem. Daj się skusić smakowitej jajecznicy z sezonowym dodatkiem. Jajecznica z grzybami to prawdziwa gratka dla każdego smakosza.

Canva / vikif
Canva / vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: