Smażę kiełbasę razem z cebulą i dodaję kilka dodatków. Ten tani obiad zrobisz z jednej patelni
Prosty obiad z jednej patelni możecie zrobić bardzo sprawnie. Wystarczy połączyć ze sobą kiełbasę, cebulę i kilka innych frykasów. Danie, które otrzymacie, rozgrzeje was, nasyci i nie zrujnuje portfela. Warto spróbować.
Tani posiłek z kiełbasą pokocha cała rodzina
Dania z jednego garnka czy patelni sprawdzają się zawsze wtedy, gdy nie mam ochoty na długie gotowanie. Przepisy zazwyczaj nie są skomplikowane, a ich wykonanie sprowadza się do wrzucenia wszystkiego do naczynia w odpowiedniej kolejności.
Podobnie będzie i w dzisiejszej propozycji. Podsmażę kiełbasę z cebulą i dodam pozostałe składniki. Gdy pierwszy raz skusiłam się na przygotowanie potrawy, nie sądziłam, że moja rodzina pochłonie ją w tempie ekspresowym. Teraz już robię większe ilości.
McDonalds reaguje na historię emerytki z Warszawy. Padła wyjątkowa deklaracjaPyszny przepis na obiad z jednej patelni
Prosty pomysł, by wraz z podsmażoną kiełbasą i cebulą zagotować na patelni makaron spodoba się zwłaszcza zabieganym. Do jego realizacji nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekty są bardzo przyjemne. U mnie w domu danie zebrało same dobre recenzje.
Składniki:
- 150 g makaronu wstążki lub innego krótkiego
- 300 g ulubionej kiełbasy np. czosnkowej
- 1 średnia cebula
- 100 g drobnych pomidorków
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- 50-70 g sera żółtego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki do podania
Wielu składników nie potrzeba, by w mniej więcej 20 minut przygotować ciepłe danie, idealne jako obiad lub nawet kolacja. Do zrobienia oprócz produktów potrzebna będzie jedynie patelnia. Zerknijcie na instrukcję i przekonajcie się jakie to proste.
Jak zrobić obiad z jednej patelni? Przepis jest banalny
W daniu wykorzystam makaron, a gotować go będę wraz z niemal wszystkimi pozostałymi składnikami. Zaczynam więc nie od jego nastawienia a od rozgrzania porcji bulionu w osobnym rondelku.
Czasami korzystam też z dobrej jakości kostek rosołowych, które rozpuszczam we wrzątku. Gdy płyn będzie się ocieplał, kroje kiełbasę w półplasterki i wrzucam na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
Podsmażam, w trakcie siekając pozbawioną łupiny cebulę. Warzywo dodaję, gdy kiełbasa już lekko się rumieni i kontynuuję smażenie jeszcze przez 2-3 minuty. Kroję pomidorki i dodaję je do dania. Teraz wlewam śmietanę oraz ciepły bulion. Wsypuję także suchy makaron.
Zawartość patelni mieszam i przykrywam pokrywką. Podgrzewam tak długo, jak zaleca producent makaronu — u mnie było to około 12 minut. Po tym czasie posypuję danie startym na tarce o większych oczkach serem żółtym i ostrożnie je mieszam. Doprawiam solą oraz pieprzem wedle uznania.
Jak podać obiad z jednej patelni?
Potrawę przeniesioną na talerze warto udekorować posiekaną natka pietruszki, która doda jej nieco lekkości i świeżego aromatu. W takiej postaci danie jest już gotowe do jedzenia. Nie polecam zostawiania na drugi dzień, gdyż nie będzie już tak przyjemne.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na obiad z jednej patelni. Sprawdźcie jakich produktów do przygotowania użył Tomasz Strzelczyk — jego propozycja jest równie sycąca i smaczna. Być może skusi was też opcja zrobienia jesiennego przysmaku z ziemniakami.