Smakosze.pl Przepisy Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki
YouTube/@Damian Kuchnia od Kuchni

Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki

16 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To proste danie na obiad ma taki sam skład jak gołąbki, ale smakuje dużo lepiej. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz. Ucztę dla całej rodziny przygotujesz w mniej niż 30 minut.

Najlepszy pomysł na obiad

Jeżeli bardzo lubisz gołąbki, ale nie masz czasu ich zrobić, to powinnaś spróbować tego dania. Składem bardzo przypomina zawijane w kapustę gołąbki, ale smakuje dużo lepiej.

Ciekawsza jest również sama forma dania. Wygląda jak gęsty gulasz lub zupa. Zaryzykuj, a na pewno się nie zawiedziesz. Być może zaskoczysz nawet swoją rodzinę, kiedy powiesz im, że zrobiłaś gołąbki tylko w trochę innej formie.

posiekana kapusta.jpg
Canva/@ires007
Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania

Co będziesz potrzebne?

Jak już mówiłem składniki na to danie, są identyczne jak na gołąbki. Będziesz potrzebować kapustę, mięso oraz składniki z listy poniżej. Każdy z nich nadaje daniu odpowiedni smak. Podobny przepis znajdziesz na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 200 g ryżu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g mielonej papryki wędzonej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • pieprz
  • sól

Przepis na pyszny obiad

Zacznij od umycia i posiekania kapusty w drobne paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę . Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Zmielone mięso przełóż na patelnię.

Dopraw je solą, pieprzą oraz wędzoną papryką . Całość dokładnie wymieszaj. Do podsmażonego mięsa wsyp pokrojone wcześniej warzywa. Włóż passatę pomidorową i wymieszaj z pozostałymi składnikami . Wsyp posiekaną kapustę. Kiedy kapusta się podsmaży, wlej bulion i wymieszaj.

W momencie zmięknięcia kapusty wlej passatę. Gotuj od czasu do czasu mieszając . Kiedy sos będzie bulgotał wsyp ryż. Podgrzewaj do momentu zmięknięcia ryżu i gotowe. Danie możesz podawać ze śmietaną, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia oraz dowiedz się, dlaczego wszystkie miody zmienią etykiety .

obiad jak gołąbki.jpg
YouTube/@Damian Kuchnia od Kuchni
Do mojej surówki z marchewki dodaję ten składnik. Znajomi pukali się w czoło, teraz proszą o dokładki
Ta sałatka tak mi smakuje, że podam ją na Wielkanoc. Moja rodzina woli ją nawet od klasycznej jarzynowej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy