Do mojej surówki z marchewki dodaję ten składnik. Znajomi pukali się w czoło, teraz proszą o dokładki
Wydawałoby się, że nie da się ulepszyć doskonałego, czyli tradycyjnej surówki z marchewki. Ten przepis udowadnia jednak, że to nieprawda. Wszystko za sprawą jednego składnika, który całkowicie odmienia oblicze dania.
Niezwykła surówka z marchewki
Marchewka zajmuje w kuchni miejsce bardzo nietypowe. Rzadko kojarzymy ją jako danie słodkie – głównie w wypadku ciasta marchewkowego – i przeważnie dodajemy do wytrawnych potraw. Nie da się jednak zaprzeczyć, że to, co w nie wnosi, to właśnie słodycz.
W tym przepisie idziemy za ciosem. Oprócz tradycyjnie dosłodzonej surówki z marchewki dodajemy jeszcze jeden słodki składnik. Jest nim ananas. Jak poradzi sobie w takim zestawieniu? Choć na pierwszy rzut oka nie jest to oczywiste, okazuje się, że wyśmienicie.
Moja rodzina domaga się tego ciasta dosłownie co kilka dni. Na szczęście zrobienie go zajmuje kilkanaście minutSurówka z ananasem
Świeże ananasy coraz częściej można kupić w naszych sklepach. Polecamy je, bo choć nie różnią się tak bardzo w smaku od tych w syropie, zachowują pewną świeżość, której nie da się zamknąć w puszce. Kanał Ewa Marchewa, który publikuje podobny przepis, udowadnia jednak, że podobną surówkę można zrobić także z plastrami z zalewy. To z tego kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.
Składniki
- 5 marchwi
- 1/2 ananasa lub 5 plastrów ananasa z zalewy
- 2 łyżki skyru lub jogurtu naturalnego
- Łyżeczka miodu
- Łyżka soku z cytryny
- Mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowujemy surówkę z marchwi
Aby przygotować ananasa, okrawamy go ze skóry (pojedyncze czarne kropki z zagłębień mogą zostać). Wykrawamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Składniki łączymy w salaterce.
W miseczce łączymy jogurt, miód i sok z cytryny i mieszamy dokładnie na jednolity sos. Dodajemy go do salaterki i dokładnie mieszamy. Próbujemy surówki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na pulpeciki bez mięsa i domowe masło.