Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do mojej surówki z marchewki dodaję ten składnik. Znajomi pukali się w czoło, teraz proszą o dokładki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.02.2024 14:19

Do mojej surówki z marchewki dodaję ten składnik. Znajomi pukali się w czoło, teraz proszą o dokładki

srówka z marchewki
youtube.com/@ewacz1537

Wydawałoby się, że nie da się ulepszyć doskonałego, czyli tradycyjnej surówki z marchewki. Ten przepis udowadnia jednak, że to nieprawda. Wszystko za sprawą jednego składnika, który całkowicie odmienia oblicze dania.

Niezwykła surówka z marchewki

Marchewka zajmuje w kuchni miejsce bardzo nietypowe. Rzadko kojarzymy ją jako danie słodkie – głównie w wypadku ciasta marchewkowego – i przeważnie dodajemy do wytrawnych potraw. Nie da się jednak zaprzeczyć, że to, co w nie wnosi, to właśnie słodycz.

W tym przepisie idziemy za ciosem. Oprócz tradycyjnie dosłodzonej surówki z marchewki dodajemy jeszcze jeden słodki składnik. Jest nim ananas. Jak poradzi sobie w takim zestawieniu? Choć na pierwszy rzut oka nie jest to oczywiste, okazuje się, że wyśmienicie.

ananas w surówce
youtube.com/@ewacz1537
Moja rodzina domaga się tego ciasta dosłownie co kilka dni. Na szczęście zrobienie go zajmuje kilkanaście minut

Surówka z ananasem

Świeże ananasy coraz częściej można kupić w naszych sklepach. Polecamy je, bo choć nie różnią się tak bardzo w smaku od tych w syropie, zachowują pewną świeżość, której nie da się zamknąć w puszce. Kanał Ewa Marchewa, który publikuje podobny przepis, udowadnia jednak, że podobną surówkę można zrobić także z plastrami z zalewy. To z tego kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.

Składniki

  • 5 marchwi
  • 1/2 ananasa lub 5 plastrów ananasa z zalewy
  • 2 łyżki skyru lub jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżka soku z cytryny
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy surówkę z marchwi

Aby przygotować ananasa, okrawamy go ze skóry (pojedyncze czarne kropki z zagłębień mogą zostać). Wykrawamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Składniki łączymy w salaterce.

W miseczce łączymy jogurt, miód i sok z cytryny i mieszamy dokładnie na jednolity sos. Dodajemy go do salaterki i dokładnie mieszamy. Próbujemy surówki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na pulpeciki bez mięsa i domowe masło.

mieszanie surówki
youtube.com/@ewacz1537