Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.02.2024 14:54

Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania

chleb
YouTube/@smaki katriny

Zapach świeżego pieczywa kochamy wszyscy. Nie zawsze jednak uda nam się, taki chleb kupić. Warto wtedy zrobić go samemu. Zapewnimy sobie nie tylko pyszny bochenek, ale i zapach, rozchodzący się po całym domu.

Chleb musi być świeży

Chleb jest bazowym składnikiem nie tylko śniadań, ale i ogólnie naszej diety. Dla wielu stanowi uzupełnienie wielu dań, na przykład zup, czy przystawek. 

Dobry i świeży chleb to podstawa. Obecnie, coraz trudniej taki znaleźć. Nie zawsze uda nam się załapać na świeży w piekarni. Przeważnie chleb z marketu bardzo szybko traci swoje właściwości i smak. To dobry pretekst, by upiec pieczywo samemu. Spróbuj zrobić to z tym przepisem. Ja korzystam z niego od dawna.

świeże pieczywo.jpg
Canva/@PublicDomainImages
Do mojej surówki z marchewki dodaję ten składnik. Znajomi pukali się w czoło, teraz proszą o dokładki

Co będziesz potrzebować?

Do upieczenia tego chleba będziesz potrzebować składników z poniższej listy. Sprawdź, czy masz wszystko i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale smaki katriny, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej 
  • 450 g mąki typu 2000
  • 30 ml oleju
  • 15 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 700 ml wody
  • sól
  • ziarna słonecznika
  • mleko

Jak zrobić ten prosty chleb?

Zacznij od dodania drożdży i cukru do miski. Oba składniki zalej ciepłą wodą i wymieszaj w taki sposób, aby wszystkie składniki się połączyły. Wsyp obie mąki. Wlej olej oraz kilka szczypt soli. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę

Ciasto przykryj i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięta masę podziel na pół. Każdą połówkę obsyp mąką i umieść w posmarowanych masłem blaszkach typu keksówka. 

Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i obsyp ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzej w temperaturze 180 stopni i piecz przez 35 minut. Po tym czasie chleb należy pozostawić do wystygnięcia, a później krój na kromki i jedz z ulubionymi dodatkami. Sprawdź, jak zrobić paluszki z ziemniaków oraz jak zrobić ciasteczka bez mąki i cukru.

mąka.jpg
Canva/@Felicity Tai