Smażona wątróbka według przepisu Kuronia. Klasyka bez udziwnień
Oto smażona wątróbka według przepisu Jakuba Kuronia. Jest klasyką bez żadnych udziwnień. Ma dodatek cebuli i jabłek, a także niezbędnych przypraw. A smakuje wybornie — jest delikatna, kremowa, ze słodkawym posmakiem. Podajcie ją z ziemniakami lub ryżem, a zamieni się w doskonałe danie obiadowe.
Jeśli jadacie wątróbkę, to wiecie, że potrafi smakować doskonale. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, kremowa i wprost rozpływa się w ustach. A jak ją przygotować, by taka była? Jakub Kuroń radzi przed smażeniem namoczyć ją w mleku z dodatkiem przypraw. Dzięki temu znika z niej goryczka, a jej miejsce zajmuje smak aromatycznych przypraw.
Kuroń smaży wątróbkę z cebulą i jabłkiem i jest to najbardziej klasyczne połączenie. Te trzy składniki doskonale się ze sobą komponują i uzupełniają. A wątróbka ze słodkawymi dodatkami jest naprawdę znakomita. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Przepis Kuronia na smażoną wątróbkę
Składniki:
-
60 dag wątróbki drobiowej
-
1 szklanka mleka
-
2 listki laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
duża szczypta nasion kminku
-
2 duże cebule
-
2 jabłka
-
olej
-
mąka do panierowania
-
majeranek
-
sól, pieprz
Przygotowanie smażonej wątróbki
Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osącz. Zalej mlekiem, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i kminek. Odstaw ją na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.
Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę. Jabłka umyj, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wsyp cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj jabłka i podsmaż je z cebulą. Oprósz solą i pieprzem, chwilę podsmaż, zdejmij na talerz.
Wątróbkę osącz z mleka, panieruj w mące z odrobiną soli i pieprzu. Kładź ją na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż, aż się zrumieni.
Wtedy dodaj do wątróbki podsmażoną cebulę i jabłka, oprósz majerankiem i całość chwilę podduś.
Wskazówka:
Jeśli wątróbka pryska w czasie smażenia, połóż ją szybko na patelnię, a potem smaż pod lekko uchyloną pokrywką.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wątróbkę w chrupiącej panierce , a także na wątróbkę z grilla .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
-
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: kuron